Nagy budapesti fagylaltkörkép: van 2200 forintos adag is

PAP 8322
2024.07.28. 14:34
Az ember nem is hinné, de 1800 forintos különbség van a legdrágább és a legolcsóbb budapesti fagylalt ára között. Rendben, kissé csalóka az összehasonlítás, de akkor is: roppant széles skálán szóródnak a fagylaltárak a fővárosban. És az egészben az a legszebb, hogy az ár és a minőség nem is mindig jár kéz a kézben. Átfogó fővárosi fagyikörkép a kültelki miniüzletektől a belvárosi cukrászdákig.

Kezdésként gyorsan szeretnénk leszögezni, nem vagyunk cukrászok, nem azzal a céllal fogtunk budapesti körsétánkba, hogy értékeljük a fővárosi fagylaltok minőségét, bár kétségtelen: nem kell ahhoz tyúknak lenni, hogy eldöntsük a tojásrántottáról, pocsék-e vagy finom. 

Célunk nem több, de nem is kevesebb, mint az olvasó elé tárni: milyen határok között mozog egy gombóc fagylalt ára ilyenkor, a nyári főszezon kellős közepén. 

Elöljáróban eláruljuk: roppant széles határok között. Adott esetben öt-hatszoros különbséget is észlelünk. Persze az összehasonlítási alap nem mindig egységes, van, ahol gombócra számolják az árat, és van, ahol megmérik az adag súlyát. 

De vágjunk is a közepébe, kezdjük körsétánkat mindjárt a csúcson!

  • Gelarto Rosa. Ár: 1600–2200 forint. A Szent István tér sarkán, a Bazilikától kőhajításnyira található fővárosunk egyik leghíresebb fagylaltozója. Itt nem gombócban mérik a rózsa formájúra kialakított fagylaltokat, hanem súlyra: a 75 grammos, kétízű 1600 forintba, a 100 grammos háromízű 1900-ba, a 125 grammos négyízű 2200 forintba kerül. Kelemen Rita üzletvezető beavatott a rejtelmekbe: „Nemcsak az íz és a technika különleges, hanem az is, hogy száz százalékban természetes alapanyagokból dolgozunk. Nem használunk színezéket, ízfokozót, tömegnövelőt, semmit. Egész nap mínusz 17 fokon tartjuk a fagylaltunkat. A hagyományos csoki- és vaníliafagylalttól kezdve a sárkánygyümölcsig és a levendulás fehér csokoládéig, valamint a bazsalikomos citromig kapható nálunk mindenféle különlegesség. A pisztáciafagyit szicíliai pisztáciából készítjük, a mogyoró is olasz, a vaníliát Madagaszkárról vásároljuk, a mangót Indiából. Mindenből a legjobbat!”
  • Ducksy. Ár: 690 forint/1,77 euró. Alig pár lépés a Gelartótól a Zrínyi utca elején a Ducksy, amelynek a fagylaltospultja kinn van a sétálóutcán, szinte beletolja magát az ember képébe. Az ár nem veszélyes ahhoz képest, hogy a turistanegyed kellős közepén van az üzlet, a minőség rendben van, a két fiatal srác – a két fagylaltos – korához illő lazasággal és humorral teszi a dolgát. Euróban is kiírják az árat, a kölykök nem most ugrottak le a falvédőről, ha valaki az egységes európai valutával fizet, aligha kér vissza 23 centet a kéteurósból...
  • Punto Gelato Basilica. Ár: 850 forint. A Punto komoly márka Fagylaltországban, négy üzlete is van Budapesten a franchise-nak, az egyik útba is esik hazafelé e sorok írójának a Fehérvári úton, ismerem a portékájukat. Mi most a Zrínyi utcaiba tértünk be, tíz méterre a Ducksytól. Nem érheti szó a ház elejét, finom a fagyijuk, csak kicsit drága. Amikor megkérdezem a tulajt az okokról, meglepő választ kapok: „Eszméletlenül felmentek az alapanyagárak, legfőképpen a kakaóé, és még csak most várható az igazi kakaóár-robbanás! Persze nem most kezdtem a szakmát, felvásároltam a piacon található összes kakaót, felőlem robbanhat az az ár, én évekre előre el vagyok látva kakaóval.”
  • Szamos Kávézó és Csokoládémúzeum. Ár: 650 forint. Ha a Punto márka, akkor a Szamos név fogalom. Az üzletük a Kossuth Lajos tér sarkán csalogatja a vevőt, a fagylaltospult az utcára néz. Az ár már-már baráti, ahhoz képest, hogy a jól fizetett országgyűlési képviselők is vélhetőleg ide járnak fagyizni. A fagylalt kifogástalan, korrekt, de semmi különös. Szamos-minőség. 
  • Erdős és fiai Cukrászda. Ár: 500 forint. Fotós kollégám ragaszkodott hozzá, hogy keressük fel az „Erdőst” a Kelenföldi pályaudvar mellett, az Etele tér sarkán. A környék nem túl felemelő, de a fagyi osztályon felüli. Amikor Esterházy Mártonnal, a hetvenes-nyolcvanas évek nagyszerű válogatott futballistájával futok össze, és fagylalt van a kezében, már tudom, hogy jó helyen járok. „Nem véletlenül vagyok itt törzsvendég” – mondja a Gróf két nyalás között. A természetes alapanyag Erdőséknél is minimális követelmény, és amikor megpillantom a falon a Magyar Konyha magazin oklevelét, amely a város tíz legjobb fagylaltjának egyikét díjazza, végképp le vagyok nyűgözve. Nota bene, az ártól is.
  • Sütiék. Ár: 550 forint. Februárban nyílt a budafoki Városház téren a nem sokkal korábban csődbe ment és bezárt Spiller helyén. A fiatal házaspár lenyűgöző figyelmességgel és udvariassággal vezeti a boltot, amely törzshelyemmé vált, mivel a szomszédban lakom. (Fotós kollégám nemkülönben.) A fagylaltot nem helyben főzik, hanem hozzák, de nincs semmi baj a portékával, jó átlagos minőségű, ahogy az ára is átlagos. Nem ígér túl sokat, de azt stabilan hozza. 
  • Mini Cuki Gádor Fagyizó. Ár: 400 forint. Budafokot behálózzák Erika fagyizói, négy van belőlük, közülük a Gádor utcai a legkisebb, nem véletlen az elnevezése sem. A minőség arányban áll az árral, semmi extra, de fogyasztható, aki virágszirom formájú fagyikülönlegességre vágyik Madagaszkárról importált hozzávalókkal, az menjen a Bazilikához, és adjon ki 2000 forintot. 
  • Ruszwurm Cukrászda. Ár: 700 forint. Magyarország legpatinásabb cukrászdája, így hirdeti magát a hányatott sorsú Ruszwurm fenn a budai Várban, a Hadik-szobor mellett, exkluzív környezetben. A kiszolgálás szívélyes volt, az egygombócos meggyes fagyinál ettünk már jobbat is, de odafönt a Várban a környezetet kell megfizetni, nem a matériát...
  • Fazekas Cukrászda Torta és Desszert Szalon. 500 forint. A fagylalt Lionel Messije és Rolls-Royce-a, kinek hogyan tetszik. Mondjuk, ki kell bumlizni érte Rákospalotán túl a Csömöri út végébe, de ha nem fogy ki időközben a benzin a kocsidból, akkor megérte. Mi megkóstoltuk a sós pisztácia tonkababos málnavelővel fantázianevű remeket pisztáciaropogóssal, ezzel nyerték meg Fazekas Ádámék 2019-ben az Európa-bajnokságot. Aztán folytatták 2021-ben a világbajnokság megnyerésével, ugyanezzel a jeges álommal, idén pedig Ádám lett a világ legjobb fagylaltmestere, csak így nemes egyszerűséggel. A fagyit Fazekaséknál nem gombócra mérik, de körülbelül 500 forintra jön ki egy adag. 
  • Daubner Cukrászda. 400 forint. Mindenki ismeri a Szépvölgyi úton „a Daubnert”, és meg kell mondanunk, hogy méltán. Annak ellenére, hogy ez volt a tíz meglátogatott cukrászda közül az egyetlen, ahol nem engedték, hogy fényképezzünk. Mármint odabent. A Daubner amúgy a budapesti fagylaltos- és cukrászvilág egyik nagy rejtélye, mert senki sem érti, hogyan képesek kihozni 400 forintból a fagylalt gombócát (tök jó szinten) és 800 forintból a tortaszeleteket a mai világban. Aztán amikor elbeszélgettem az egyik cukrász sráccal (inkognitóm megőrzése mellett), kiderült, hogy két logikus magyarázat van a Covid–19-járvány előtti időket citáló olcsóságra: 1. nem kell bérleti díjat fizetni, mert az ingatlan saját tulajdon, 2. a gigantikus forgalom lehetővé teszi, hogy kicsi marzzsal, azaz haszonkulccsal dolgozzanak. 
  • Málna. The Pastry Shop. 500 forint. Kolonics Zoltán cukrászmester kissé eldugott üzlete tizenöt méterre van a szerkesztőségünktől a Kolosy tér vonzáskörzetében. A kulcsszó itt is a „természetes alapanyagok”, a minőség pazar, az ár/érték arány itt az egyik legjobb az általunk meglátogatott tíz fagyizó termékei közül. Egy idős házaspár ült éppen a miniatűr helyiségben, és a hölgy szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy bár „nem fagylaltos”, itt a Málnában kezd rászokni az ice-creamre. Megértjük...

Hát ez lenne a nagy budapesti fagylaltkörképünk, a Belváros szívétől a Csömöri úti és budafoki végekig. Feltétlenül meg kell jegyeznünk, hogy a fogadtatás valamennyi cukrászdában elbűvölő volt, a legtöbb helyen nem akarták engedni, hogy fizessünk, de én ragaszkodtam hozzá, hogy nem kaphatjuk ajándékba a jeges gombócot. Nehogy ránk süssék a potyalesés bélyegét.

A szóródás meglehetősén nagy volt az árakban, bár nem mindig tűnt logikusnak. (Lásd Daubner.) Most már csak arra leszünk kíváncsiak, hogy mi történik a Punto üzletvezetője által beharangozott hatalmas kakaóár-robbanás után...

Egy biztos: az ötvenfilléres fagyi ideje garantálhatóan nem tér vissza. 

(Borítókép: Punto Gelato Basilia fagyizó Budapesten. Fotót: Papajcsik Péter / Index)