Ukrajna váratlan lépését egyből a bőrünkön éreztük

forint gyengülés
2024.07.29. 18:08
A múlt hét közepén negatív hírek hajtották a forint gyengülését, az Európai Bizottság Országjelentése, illetve a Lukoil-ügy viselte meg a magyar devizát – jelezte az Indexnek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. A hét végére azonban visszakorrigált a fizetőeszközünk. E hét kezdetén, hétfő reggel is egész jól állta a sarat a forint az euróval szemben, kora délutánra azonban kifogyott a szufla, a kereskedés végére nagyot esett a fizetőeszközünk árfolyama: 393 forint felett is járt az euró a reggeli 390–391 közötti szintről.

Múlt héten az MNB keddi kamatdöntő ülés volt a legfontosabb esemény a forint szempontjából, ahol a várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos kamatvágást hajtott végre a hazai jegybank.

Ez már átmeneti forintgyengülést okozott, majd szerdán negatív hírek hajtották tovább az árfolyamot.

Az Európai Bizottság országjelentése, illetve a Lukoil-ügy gyengítette a hazai fizetőeszközt

– jelezte az Indexnek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. Majd csütörtökön fordulat jött, és korrigálni kezdett a forint, az erősödés pénteken is folytatódott, így összességében a héten nem volt nagyobb elmozdulás sem az euróforint, sem a dollárforint árfolyamban.

E hét kezdetén, hétfő reggel is egész jól állta a sarat a forint az euróval szemben, kora délutánra azonban kifogyott a szufla, a kereskedés végére érezhetően esett a fizetőeszközünk árfolyama: 393 forint felett is járt az euró, a reggeli 390–391 közötti szintről.

„A forint gyengülése mögött áll az is, hogy reggel óta erősödik a dollár az euróhoz képest, ilyen esetben a feltörekvő piaci devizák mindig szembeszélben küzdenek, így van ez a forinttal is” – erre az Economx világított rá.

Ukrajna nem engedi át az olajat Magyarországra

Gulyás Gergely elmondása szerint jelenleg nem érkezik olaj az orosz Lukoiltól, ám pánikra nincs ok, szeptemberig megoldást kell találni, Magyarország kőolajtartaléka 90 napra elegendő. Viszont „az ellátásbiztonság szempontjából ez rendkívüli veszélyt jelent” – tette hozzá a miniszter a múlt pénteki Kormányinfón.

Gulyás szerint érthetetlen, hogy Ukrajna csatlakozni szeretne a NATO-hoz és az unióhoz, közben Magyarországot zsarolja.

Ha szeptemberig nem oldódik meg a helyzet, abból üzemanyaghiány is lehet.

Hozzátette: Ukrajna áramellátásának 40 százaléka Magyarország felől érkezik, de Magyarország nem akarja visszazsarolni Ukrajnát. A Lukoil-ügy hatását már máshogy, a forint átmeneti gyengülésén keresztül megéreztük, ahogy arra Varga Zoltán szenior elemző rámutatott. 

Érkezik a második negyedéves GDP-adat

A szakértőt arról is kérdeztük, hogy ezen a héten mi mozgathatja a forint árfolyamát.

  • Kedd reggel teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal a második negyedéves GDP-adat előzetes értékét,
  • majd szerdán este kamatdöntő ülést tart az amerikai jegybank. Még nem várható kamatvágás, de a jegybanki kommunikáció nagyobb hullámokat vethet a devizapiacon,
  • pénteken délután teszik közzé az Egyesült Államokban a júliusi átfogó munkaerőpiaci adatsort, mely szintén hangsúlyos lehet.

A következő hetekben Varga szerint az euró és a forint árfolyamában változatlanul a 387–397-es, míg a dollár–forint esetében a 355–365-ös tartomány látszik bejárhatónak. 

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)