Donald Trump győzelme vámháborút hozhat magával Amerika és az EU között

2024.07.31. 08:05
Donald Trump amerikai elnökjelölt ígérete szerint minimum 10 százalékos vámot vetne ki az amerikai importra, amelyre az Európai Unió kész visszavágni.

Már alig több mint négy hónap, míg megválasztják az Egyesült Államok következő elnökét. Bár Kamala Harris népszerűsége egyre nő, sokan még mindig Donald Trump újraválasztására készülnek. Ebbe a csoportba tartozik az Európai Unió is, akik attól tartanak, újra vámháborúba kell kezdeniük az Egyesült Államokkal.

Az uniós tisztségviselők Trump ismételt elnöksége esetén először tárgyalni szeretnének az exelnökkel az amerikai import növeléséről, azonban ha ezek a tárgyalások eredménytelenek, akkor

egyes termékeket akár 50 százalékos vámmal is sújthatnak.

Ez a terv Donald Trump azon ígéretére irányul, miszerint legalább 10 százalékkal növelné a vámot minden amerikai importra, ami az EU-ba érkezik.

„Megállapodásokat keresünk, de készen állunk, hogy megvédjük magunkat, ha arra kerül a sor. Nem a félelem vezérel majd minket” – írja egy magas rangú EU-s képviselő közleménye alapján a Világgazdaság. A tisztviselő szerint meg kell mutatniuk, hogy az unió nem az Egyesült Államok ellenfele, hanem partnere.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok Trump első elnöksége alatt is vívtak harcokat. 2018-ban az Egyesült Államok 45. államfője 6,4 milliárd eurós, mintegy 2,5 ezer milliárd forintos vámot vetett ki az EU-ból és más országokból származó acél és alumínium importjára. Erre az unió 2,8 milliárdos kiegyenlítő vámokkal vágott vissza, akkor a bourbon whiskey, a Harley-Davidson motorok és motorcsónakok beszállítási költsége lett drágább, ugyanis ezek népszerűek Trump választói körében. A Joe Bidennel való megállapodás szerint viszont ezeket a megszorításokat márciusig felfüggesztették.

Kölcsönösen negatív lehet a vámháború

Valdis Dombrovskis uniós kereskedelmi biztos reméli, hogy el tudják kerülni a konfrontációt: „Úgy véljük, hogy az Egyesült Államok és az EU stratégiai szövetségesek, és különösen a jelenlegi geopolitikai helyzetben fontos, hogy a kereskedelem terén együttműködjünk.” Emellett azonban úgy nyilatkozott, hogy az unió készen áll megvédeni érdekeit, miközben a 156 milliárdos áruforgalmi deficit megoldására irányuló intézkedésekre is hajlandó.

Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok kereskedelmi deficitje 114 milliárd euróról 152 milliárd euróra nőtt, annak ellenére, hogy a jelenleg újraválasztásáért küzdő politikus bevezette a vámokat. Joe Biden elnök alatt ez a szám nagyjából maradt, 156 milliárdra növekedett 2023-ig.

Az EU-s tisztségviselők szerint nehéz lesz növelni az amerikai exportot amíg az ország főleg nyersanyagokat kíván, míg az unió főleg gyógyszerekkel, autókkal és drága élelmiszerekkel kereskedik – annak ellenére, hogy Ukrajna orosz inváziója óta máshonnan importáljuk a cseppfolyósított földgázt.

További probléma lehet az, hogy az Egyesült Államok gazdasága kétszer akkora ütemben nő, mint az Európai Unióé, így előbbinek kevésbé fájna a vámháború. Jan Hatzius, a Goldman Sachs vezető közgazdásza szerint az újabb kereskedelmi konfrontáció az EU GDP-jének 1 százalékába kerülne, míg az Egyesült Államoknál ez csak fél százalék, ellenben utóbbinál 1,1 százalékkal nőne az inflációs ráta, míg az öreg kontinensen csak 0,1 százalékkal – Trump szavazói pedig már így is aggódnak a magas megélhetési költségek miatt.