Komoly változásról döntött a kormány a hadiiparban

2024.08.01. 10:45 Módosítva: 2024.08.01. 11:24
Augusztus 1-jétől a Nemzetgazdasági Minisztérium gyakorolja az N7 Holding Zrt. tulajdonosi jogait. A tulajdonosi joggyakorló változása összhangban van a kormány nemzetgazdasági stratégiájával, amelynek célja a hadiipar és az ehhez kapcsolódó kutatásfejlesztési tevékenység organikusabb integrálása a nemzetgazdaságba – jelentette be csütörtöki közleményében Nagy Márton tárcája.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezen célkitűzések mentén kívánja működtetni a jövőben a holdingot és az irányítása alatt lévő társaságokat. A kiemelt célok között szerepel, hogy a nemzeti hadiipar körébe tartozó társaságok, a stratégiai partnerekkel együttműködve, képesek legyenek kielégíteni a Magyar Honvédség jövőbeni fejlesztési és hadtápigényeit, valamint megjelenjenek a nemzetközi piacokon, hosszú távra biztosítva ezzel az iparág magyarországi jövőjét és fenntarthatóságát – összegezte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A versenyképes nemzeti hadiipar fejlesztése és bővítése szuverenitási kérdés, amely a jelenkor biztonsági kihívásai miatt kiemelt stratégiai cél – fogalmazott közleményében az NGM. Emellett a gazdasági növekedésben is egyre hangsúlyosabb szerephez jut a védelmi ipar, amely

az ipar teljesítményének fokozásán keresztül érdemben hozzájárul a gazdaság jövő évi 4 százalékos növekedési céljának eléréséhez.

A tárca szerint az új célok megvalósítása új irányvonalat kíván a társaság vezetésében is. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter augusztus 1-jétől kezdődően az N7 Holding Zrt. vezérigazgatójává nevezte ki Antal Ferencet. Az új vezérigazgató feladata, hogy a fenti stratégia mentén kidolgozza és implementálja azokat a vállalatirányítási elveket, amelyek a sikeres működést biztosítják.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem részletezi, mert már korábban megszülethetett a döntés: de Palkovics László volt ipari és technológiai miniszter már nem az N7 Holdingnak a vezérigazgatója.

A volt tárcavezetővel az Index információi szerint már korábban megállapodott a Honvédelmi Minisztérium.

Frissítés 11.20-kor: Az információnkat később a Honvédelmi Minisztérium is megerősítette. Közleményükben azt írták, téves következtetést vont le több sajtótermék abból a tényből, hogy új vezérigazgató került augusztus 1-jével az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. élére.

Nincs szó arról, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter leváltotta volna Palkovics Lászlót, mert a vezérigazgatói megbízatása 2024. július 29-én közös megegyezéssel megszűnt. Ez pedig azzal van összefüggésben, hogy a kormány megkezdte a hazai védelmi ipari szektor irányítási-vezetési struktúrájának részleges átalakítását.

Az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. tulajdonosi joggyakorlója 2024. augusztus 1-jétól a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Zrt.-nek néhány napos szünet után új vezérigazgatója van.

Antal Ferenc szakmai hátterét tekintve közgazdász és jogász. Számos nemzetközi tanácsadó cégnél szerzett tapasztalatot, a Nemzetgazdasági Minisztériumot megelőzően a svájci Deloitte tanácsadási üzletágának menedzsere volt. Jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai tranzakciókért és védelmi iparért felelős helyettes államtitkára – közölte az NGM.