Orbán Viktor döntött, azonnali megtakarításokat rendelt el

2024.08.01. 08:36
Az állami vagyonnal történő felelős gazdálkodás elveire tekintettel, továbbá a költségtakarékosság, a központi költségvetési források hatékonyabb felhasználása és a társaságok működésének észszerűsítése érdekében megtakarítást kell elérni az idei évben, elsősorban a személyi jellegű ráfordítások terhére – olvasható Orbán Viktor miniszterelnök szerdai rendeletében, amely szerint 5 százalékos megtakarítást rendelt el az állami cégeknél.

Az orosz–ukrán háború „valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében” az állami tulajdonú gazdasági társaságok működésének észszerűsítésével kapcsolatos intézkedésekről döntött Orbán Viktor a szerdai Magyar Közlöny szerint.

A kormányfő rendeleti úton kiemelte: a közvetlenül vagy közvetetten 100 százalékos állami tulajdonú gazdasági társaságban megtakarítást kell elérni az idei éveben, elsősorban a személyi jellegű ráfordításai terhére.

Ezeknél a társaságoknál a megtakarítás mértékének legalább a tavalyi évi „számviteli beszámolójuk szerinti a személyi jellegű ráfordítások 5 százalékának 4 hónapra eső időarányos részével” megegyező összegnek kell lennie.

A kormánytagokhoz tartozó társaságoknál ettől a gyakorlattól eltérhetnek, de az érintett költségvetési fejezethez tartozó társaságok összes megtakarításának így is el kell érnie az ismertetett arányt.

Fontos kiemelni, hogy a rendelet szerint amennyiben idén egy társaság nem teljesíti a kötelező megtakarítást, úgy a fennmaradó összeg kétszeresét köteles megtakarítani jövőre.

A jogszabály a hatálybalépése előtt alapított, közvetlenül vagy közvetetten 100 százalékos állami tulajdonú társaságokra vonatkozik, de a Magyar Nemzeti Bankra, az Országgyűlés Hivatala tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaságokra, illetve például a Volánbuszra, a MÁV-ra, a Magyar Postára és az MVM-re nem vonatkozik.

A rendelet szerint a megtakarításokat a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi.