Nincs többé gőz-és melegvíz a Dunaferr leányvállalatánál

2024.08.03. 06:56
Augusztus elsejével megszűnt a a gőz- és melegvíz-szolgáltatás az egykori Dunaferr leányvállalata, a felszámolás alatt lévő ISD Power Kft-nél.

Felfüggesztették a gőz- és melegvíz-szolgáltatást a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. és a Dunai Furnace Dunai Vasmű Kft. részére a Liberty kérésére – tudta meg a DUOL – dunaújvárosi hírportál. Az egykori Dunaferr leányvállalata, a felszámolás alatt lévő ISD Power Kft.-nél augusztus 1-től szűnt meg a gőz- és melegvíz-szolgáltatás. 

Ahogyan arról beszámoltunk, tavaly októberben vette meg Magyarország legnagyobb vasművét a Liberty Steel Group. A vállalat egy termelési programot indított 2024-re, ennek részeként indították újra a meleg- és hideghengerművet, valamint a horganyzósort. A Dunai Vasművet kínai segédlettel zöldítenék, jelentősen növelve az üzem versenyképességét az európai acélipar nehézségeinek közepette. A Liberty Dunaújváros GreenSteel-technológiára való átalakítása magában foglalja egy modern és korszerű ívkemence telepítését, valamint az üstmetallurgia és a meleghengermű korszerűsítését. A cégcsoport még 2023-ban írt alá egy megállapodást a CISDI-vel egy 1,5 millió tonna kapacitású elektromos kemencéről, amely 80 százalékkal csökkenti az üzem közvetlen CO2-kibocsátását. A Liberty Steel vezető szerepet tölt be a fenntartható ipari termelés kialakításában, így küldetése, hogy 2030-ra karbonsemlegessé váljon.

A Liberty Dunaújváros termelőegységei jelenleg nem termelnek, és a munkavállalók jelentős része állásidőre kényszerül, akik ezalatt is megkapják fizetésüket. A műszakos munkavállalóknál az állásidő elrendelése azonban jövedelemcsökkenéssel jár. A korábban közzétett információk alapján ez az állapot három hónapig tarthat. Mint arról az Index is írt, a munkáltató Liberty Dunaújváros, valamint a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet képviselői június 5-én közölték, hogy a munkáltató megemelte a korábbi alapbérfejlesztési ajánlatát, és egy hónappal előrehozta annak kifizetését. Ezzel megszületett a bérmegállapodás, a tárgyalások folytatódnak, azonban munkabeszüntetés és demonstráció július 1. és szeptember 30. között nem várható.