Biomasszakazán-gyártó bázis épül Mátraszőlősön

2024.08.05. 14:49
A Polytechnik Hungária Kft. biomasszakazán-gyártó üzemet épít Mátraszőlősön, a beruházáshoz 788,51 millió forint feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatást nyert el.

A vállalat tájékoztatása szerint a beruházás célja, hogy a cég korszerű gyártói bázissal tudja kiszolgálni a biomasszatüzelő-berendezések iránti igények világszerte tapasztalható növekedését. Mint írták, az új mátraszőlősi gyártói központ a legmodernebb technológiával működik majd, kazánfőegységeket és kész kazánokat is képes lesz gyártani.

A vasbeton szerkezetes ipari létesítmény megépítésével 4115,52 négyzetméter hasznos terület jön létre, amelyből 390,82 négyzetmétert a kiszolgáló helyiségek fednek le, a többi gyártóterület lesz. A gyártócsarnokban hat híddaru működik majd, így a Polytechnik cégcsoport legnagyobb, 45 tonnás kazánjainak gyártására is lehetőség nyílik Magyarországon – olvasható a közleményben.

A gyártói kapacitás kiépítésénél a cég elsődleges szempontja a korszerű technológia, valamint az Ipar 4.0 megoldások támogatása és későbbi kiszélesítése volt. A digitálisan programozható vezérgépek mellett a szükséges kézi szerszámgépeket is beszerzik. A sajtóanyag szerint a környezettudatos gyártás jegyében a használati melegvizet megújuló energián alapuló, napkollektoros rendszer fogja előállítani, ezzel is csökkentve a vállalat ökológiai lábnyomát.

50 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak

Az MTI megkeresésére a vállalat közölte, 100 százalékban az új üzemben fognak termelni, mellyel a terveik szerint akár 50 százalékos árbevétel-növekedést is elérhetnek majd. A piaci igények függvényében, a gyártás beindulását követően 3-5 éves megtérüléssel számolnak. A projekt befejezésének tervezett dátuma október 17.

A nyilvánosan elérhető cégadatok alapján a 45 munkavállalót foglalkoztató cég 2023-ban 903,88 millió forint árbevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi 1,06 milliárd forinttal. A Polytechnik Hungária Kft. a múlt évet 129,8 millió forintos veszteséggel zárta, míg egy évvel korábbi adózott eredménye 11,23 millió forint volt.