Olyan szintre lépett a forint, ahol már közel fél éve nem láttuk

forint4
2024.08.05. 16:50
Hétfőn a 399-es szint felett is járt a forint az euróval szemben. Utoljára márciusban volt ilyen gyenge a fizetőeszközünk. A délután folyamán szépített a magyar deviza, és a 397-es szint alá tudott visszaerősödni.

Hétfőn vészesen közel araszolt az euró–forint jegyzés a lélektani értékhez, a 400-as szinthez.

A 399-es szint felett is járt a forint az euróval szemben, utoljára márciusban volt ilyen gyenge a fizetőeszközünk. 

Ezzel hozzávetőleg öthavi mélypontra esett a magyar deviza. A gyengülésben több adatnak is szerepe volt, például a múlt héten csalódást keltő második negyedéves GDP, és a ma reggel közzétett termék-külkereskedelmi mérleg.

Csalódást keltő számok

A forint gyengülésében több, a közelmúltban napvilágot látott adat is megbújik. Hidegzuhanyként érkezett a második negyedéves GDP-adat, mert ugyan éves szinten 1,3 százalékkal nőtt, viszont az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal csökkent,

azaz gyengült a gazdaság teljesítménye.

A szakértők növekedésre számítottak az előző negyedévhez képest – erről számolt be Németh Dávid, a K&H vezető elemzője is, aki előzetesen 0,1 százalékra tette a bővülést, ennek mégis az ellenkezője történt.

Vasárnap lapunknak szakértők jelezték, hogy a hétfői külkereskedelmi adatok hatással lehetnek az euró–forint jegyzésre. Ez így is lett, az adat érkezése után a forint elkezdett araszolni a 400-as szinthez. Később visszakorrigált a forint, az euróval szemben a 397-es szint alá erősödött 16:30 körül.

Bár vélhetően a folyó fizetési mérleg többlete fennmarad, ami támogatja az árfolyamot, de a kedvezőtlen export és így a várhatóan gyenge ipari adatok rossz hírt jelentenek a forint szempontjából is, ami a mostani kritikus, 400-at közelítő szinten különösen is veszélyt jelent – jelezte Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza.

A következő fél-egy évre várt magyar kamatpálya is jelentősen csökkent a piaci árazások alapján, ami ugyancsak nem kedvező a forintnak

– erre már Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója mutatott rá vasárnap. Hozzátette, hogy pénteken a vártnál sokkal rosszabb amerikai munkaerőpiaci adatok hatására tovább romlott a piaci hangulat, azonban az amerikai kamatvárakozások markáns csökkenése miatt ez a fejlemény a dollárt is gyengítette. 

És habár a dollárral szemben a forint erősödni kezdett, az euró ellenében ezúttal nem következett be fordulat, a jegyzés 397 felett ragadt péntek estig.

A dollár gyengülése alapvetően a feltörekvő piaci devizák (így a forint) számára jó hír szokott lenni, azaz pénteken a nagyon gyenge amerikai adatra a forint eleinte csak mérsékeltebben esett. Késő délutánra azonban a rossz hangulat hatása vált erőteljesebbé, emiatt pedig újra adni kezdték a befektetők a forintot – magyarázta Árokszállási.

A magyar deviza szempontjából több fontos adat érkezik a héten: kedd reggel a júniusi kiskereskedelmi forgalom, majd csütörtökön a júliusi infláció számait tudhatjuk meg.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)