Bejelentést tett Magyar Péter, de ezt már az ellenzék is megígérte

2024.08.06. 11:25
A Tisza Párt a kormányváltást követően azonnali lépéseket tesz az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére – jelentette be Magyar Péter. Ugyanezt az ígéretet már évek óta szajkózzák az ellenzéki pártok.

A Tisza Párt a kormányváltást követően azonnal 5 százalékra csökkenti a gyümölcsök és a zöldségek általános forgalmi adóját, majd az összes egészséges és végül minden alapvető élelmiszer általánosforgalmiadó-kulcsát – tájékoztatott erről a Tisza Párt és Magyar Péter pártelnök a Facebook-oldalán.

A felvetése egyáltalán nem új keletű: a Demokratikus Koalíció például már két éve petíciót is indított annak érdekében, hogy az alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen nulla százalékra. De 2022 januárjában azt írtuk, hogy az ellenzék gyakorlatilag azonnal beleszállt a kormányba azt követően, hogy Orbán Viktor hat élelmiszer árát berögzítette.

Akkor azt ígérték, választási győzelmük esetén 5 százalékban maximálnák az alapvető élelmiszerek áfáját, ami sokkal jobb ötlet, mint a hatósági árazás. A meleg vizet azonban már feltalálták előttük: bizonyos termékek most is ezen a szinten vannak rögzítve, ami az áfakulcsot illeti – érdemes kiemelni, a Jobbik már 2012 óta többször is benyújt javaslatokat az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése érdekében.

Magyar Péter: Ez nem normális állapot

Magyar Péter most annak adott hangot, hogy az Orbán-kormány utolsó két évében hazánkban 67 százalékos volt az élelmiszerár-emelkedés. Így az Európa-rekorder áfa mellett a drágulásban is „aranyérmes” a Fidesz-kormány.

Orbán elhibázott gazdaságpolitikájának következményeként a magyarországi élelmiszer-árszínvonal az uniós átlag fölé emelkedett (100,9 százalék), a tejtermékek és a pékáruk ára 15-18 százalékkal haladja meg az uniós árszintet, miközben Lengyelországban az uniós átlag 66 százaléka, míg Romániában 60 százaléka. Ha ma a szomszédos országokba látogatunk, azt tapasztaljuk, hogy az élelmiszerek többsége olcsóbb, mint hazánkban

– fogalmazott a Tisza Párt elnöke. 

Magyar Péter ezt követően azt részletezte, hogy az óriási élelmiszerár-drágulás leginkább a legszegényebb honfitársainkat sújtja. „A kereskedelmi láncok beszámolói szerint az utóbbi időszakban a vásárlók elmozdultak az olcsóbb, rosszabb minőségű élelmiszerek felé, és a hónap utolsó harmadában drasztikusan visszaesik a kereslet még az alapvető élelmiszerek iránt is, ami egyértelműen jelzi, hogy milyen nehéz helyzetbe sodorta magyar emberek millióit Orbán Viktor elhibázott politikája.”

Magyar szerint a zöldségek és a gyümölcsök általános forgalmi adója az Egyesült Királyságban, Írországban és Spanyolországban 0 százalék, Lengyelországban 4 százalék, Romániában 5 százalék, nálunk a kiskereskedelmi különadóval együtt 31,5 százalék. „Bármit is hazudik az Orbán-kormány, ez nem normális állapot. A Fidesz hibás döntéseinek eredményeképpen sereghajtók lettünk egy főre eső fogyasztásban és egy főre eső nemzetijövedelem-termelésben, és elsők közé kerültünk drágaságban az unióban.”

„A magyarok ma már többet fizetnek az energiáért, az üzemanyagért, a banki szolgáltatásokért, a mobil- és internethasználatért is, mint a körülöttünk lévő országokban élők. A Tisza Párt a kormányváltást követően azonnali lépéseket tesz az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére, ami a magyar családok mellett óriási segítséget fog nyújtani a magyar gazdáknak és az élelmiszeripar minden szereplőjének, és jelentősen fogja élénkíteni a hazai termelést is” – zárta Magyar Péter a Facebook-posztját.