Nőtt a Mol-csoport eredménye a második negyedévben

2024.08.09. 08:44
Megduplázódott a Mol-csoport eredménye az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest a Budapesti Értéktőzsdén pénteken közzétett információk szerint. Ugyanakkor Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint a társaságra több irányból is nyomás nehezedik. A Mol-vezér hangsúlyozta: a Mol legfőbb magyarországi üzletágai kevéssé járultak hozzá a csoport félévi pénzügyi eredményéhez.

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 300,1 milliárd forint (825 millió dollár) volt az idei második negyedévben, megduplázódott az előző év azonos időszakához képest, és mintegy 15 százalékkal meghaladta az előző negyedév eredményét – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

Az értékesítés nettó árbevétele a második negyedévben 2372,6 milliárd forintra (6524 millió dollár) nőtt a tavalyi 1960,8 milliárd forint (5725 millió dollár) után, az üzleti eredmény pedig 197,3 milliárd forint (543 millió dollár) lett az előző év azonos időszakában elért 70,6 milliárd forint (206 millió dollár) után.

Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója az eredményeket kommentálva kifejtette, hogy a cégre több irányból is nyomás nehezedik.

A régió ellátásbiztonsága érdekében sokat dolgoznak azon, hogy biztosítsák minden kőolaj-szállítási útvonal működését, maximalizálják a kőolajbeszerzés diverzifikációját és finomítóik rugalmasságát. Folytatják transzformációs programjukat saját erőforrásaikra támaszkodva, mert kőolaj-diverzifikációs és transzformációs erőfeszítéseikhez nem kapnak közösségi támogatást – fogalmazott az elnök-vezérigazgató a társaság közleménye szerint, amiről az MTI is beszámolt.

Nem könnyű a magyarországi helyzet

A társaság vezetője szerint nem könnyű elérni ezeket a célokat, különösen mivel a közép-európai országok szabályozási és kormányzati elvonási terhei tovább korlátozzák lehetőségeiket.

Az Elnök-vezérigazgató szerint Tükrözi ezt az a tény is, hogy a Mol legfőbb magyarországi üzletágai kevéssé járultak hozzá a csoport félévi pénzügyi eredményéhez.

Hernádi Zsolt ugyanakkor úgy látja, hogy a vállalat továbbra is stabil és megbízható teljesítményt nyújt a kiszámíthatatlan és változékony piaci környezetben.

A társaság közleménye szerint az első hat hónapban a Mol-csoport 916 millió dollár adózás előtti eredményt ért el, ami 19 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, míg a második negyedévi adózás előtti eredmény 534 millió dollár volt. A Mol részvényeivel a BÉT prémiumkategóriájában kereskednek, a papír 2750 forinton zárt csütörtökön. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3090, a legalacsonyabb 2632 forint volt.