Kínából hozzák az akkumulátorokat a BYD szegedi gyárába

2024.08.12. 14:10
A Dél-Alföldön épülő BYD-gyárba Kínából hozzák az akkumulátorokat, Szegeden csak beépíteni fogják őket, árulta el a szeged.hu-nak Zsang Bo vezető mérnök, a cég logisztikai osztályának vezérigazgató-helyettese.

A BYD a Build Your Dreams (Építsd az álmaidat) mottó rövidítése, mely egy zöldenergiára specializálódott, elektromos járművekre és plug-in hibridekre szakosodott világcéget takar. Ez lesz az ötödik autógyártó Magyarországon – mondta el Zsang Bo az interjú elején a szeged.hu-nak.

A beruházás 2023. december 22-én jelentették be, majd január 30-án jött az adásvétel. A gyár alapkövét várhatóan ősszel fogják letenni. Jelenleg az alapozási, régészeti munkálatok, az infrastruktúra kiépítése, a betonozási munkálatok zajlanak. Az átadás szakaszosan fog megtörténni. Zhang Bo szerint kezdetben évente 150 ezer autó gördülhet le a gyártósorokról, de a későbbiekben 300 ezer lesz a célkitűzés.

A BYD kapacitását tekintve az Audi és a Mercedes együttes kapacitását teszi ki. Munkahelyeinek számát illetően először 3-4 ezer, majd 10 ezer fő fog a gyárban dolgozni. Környezetvédelmi szempontból minden európai uniós és magyar előírást be fognak tartani. A Szegedi Egyetemmel kívánnak együttműködni, de civilek közreműködésére is számítanak.

A gyár környezetébe védőerdőt telepítenek, mely pufferzónaként fog szolgálni az üzem és a lakott területek között. Viszont az akkumulátorokat Kínában gyártják továbbra is, Szegeden csak beépítik majd az elektromos autókba.

A szegedi közösség szerves részévé akarnak válni, olyan szereplővé, amely fontos szerepet fog játszani a város életében. Ősszel már helyi rendezvényeken terveznek részt venni, ahol a közösség megismerheti a céget, annak profilját és környezettudatosságát.