Újabb jelentős drágulás az albérletpiacon, kivárásra játszanak a diákok

2024.08.13. 11:42
Folytatódott a drágulás az országos és a budapesti albérletpiacon júliusban, ami egyben a főszezon kezdetét is jelentette a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése miatt. A KSH–ingatlan.com lakbérindexe szerint júliusban az előző hónaphoz képest az átlagos bérleti díjak 1,8 százalékkal nőttek, Budapesten pedig 1,4 százalékos volt a drágulás.

„Éves szinten országosan 10,3, a fővárosban valamivel alacsonyabb mértékben, 9,3 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek. A bérleti díjak emelkedésében szerepet játszhatott az albérletszezon kezdete, mivel a ponthatárok kihirdetése óta a kereslet 14 százalékkal élénkült tavalyhoz képest – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mint mondta,

az is megfigyelhető, hogy a magas bérleti díjak miatt a diákok közül egyre többen játszanak a kivárásra.

Idén ugyanis nem a ponthatárok kihirdetésével ugrott meg a kereslet, hanem az idő előrehaladtával gyorsuló tempóban emelkedik. Ennek oka pedig az, hogy ha valaki július vége helyett augusztus végén köt szerződést, akkor egy hónap alatt a legnagyobb egyetemvárosokban százezer forintos nagyságrendű összeget tud megspórolni. A szakember szerint ez a trend augusztus végére pörgős albérletpiacot eredményezhet.

A bérbeadók kínálata is igyekszik lépést tartani

Az ingatlan.com adatai szerint a lakbérek drágulása lehetett volna ennél drámaibb is, hogyha a bérbeadók nem tudnak lépést tartani a kereslet növekedésével. A bérlők szerencséjére azonban a kiadó lakások száma is hétről hétre növekszik. Július elején országosan még csak 14,3 ezer lakásból lehetett válogatni, augusztus közepére viszont az albérletkínálat 15,5 ezer lakóingatlanra bővült azzal együtt, hogy egyre több lakás talál gazdát a szezonban.

A kínálat bővülése egyértelműen mérsékli a bérleti díjak növekedési ütemét, ami jó hír lehet az albérletet keresők számára

– fogalmazott Balogh László.

Az ingatlan.com szakértője szerint idén nagy kérdés volt, hogy az idei szezonban tud-e a megszokott módon bővülni a kiadó lakások száma, mivel az állampapírok hozama sok ingatlanbefektetőt csábított el a piacról. A szakember szerint az adatok arról tanúskodnak, hogy a szezon kezdetére kellő számban tértek vissza a befektetők az ingatlanpiacra.

Ennyiért kínálják az albérleteket

Az ingatlan.com elemzése szerint az augusztus elején kiadásra hirdetett lakóingatlanok átlagos bérleti díja Budapesten 250 ezer forintot tett ki. A legnagyobb kínálatot nyújtó kerületek közül a XI.-ben 270 ezer, a XIII.-ban 250 ezer, a VIII.-ban pedig 239 ezer forint az átlagos bérleti díj.

A KSH–ingatlan.com lakbérindexe szerint júliusban Budapesten belül eltérő mértékben nőttek a lakbérek. A budai hegyvidéki kerületekben (I., II., XII.) látott júliusi 0,8 százalékos havi drágulással szemben a többi budai városrészben, a III., a XI. és a XXII. kerületben összesítve 3 százalékkal emelkedtek az átlagos lakbérek.

A pesti oldalon a külső lokációk, azaz a IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII. kerületekben volt a legjelentősebb bérletidíj-emelkedés, havi szinten 2,8 százalékot tett ki.

Ebben szerepet játszik, hogy a külső városrészek a viszonylag alacsonyabb bérleti díjak miatt keresettebbé váltak

– tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

A vármegyeszékhelyek albérletpiacait nézve látható, hogy továbbra is Debrecen a legdrágább, ahol 230 ezer forint az átlagos bérleti díj. A legolcsóbb pedig Kaposvár és Miskolc, ahol egyaránt 110 ezer forint az átlagos lakbér az ingatlan.com adatai szerint. A további egyetemvárosok közül Győrben 190 ezer forintos átlagos bérleti díjjal számolhatnak a bérlőjelöltek, ugyanez Szegeden 160 ezer, Pécsen pedig 150 ezer forint.