Lemondott a Starbucks vezetője a csökkenő bevételek miatt

2024.08.14. 06:26
A Starbucks vezetője kevesebb mint két év után távozik a cég éléről, miközben a kávézólánc a csökkenő bevételek megoldását keresi. Az új vezérigazgató nagyobb kihívásokkal néz szembe, mint korábbi cégénél.

Laxman Narasimhan vezérigazgató lemond, és helyét Brian Niccol, a Chipotle nevű mexikói székhelyű gyorsétteremlánc vezetője veszi át − közölte a vállalat, tájékoztatott a BBC. Az átszervezésre azért kerül sor, mert a Starbucksnál az áremelések és a közel-keleti konfliktus által indult bojkott miatt visszaestek az eladások.

Howard Schultz, a cég egyik korábbi vezetője azt mondta, hogy szerinte a Starbucksnak szüksége van egy olyan vezetőre, aki történelme egyik sorsfordító pillanatában veszi át a vállalatot. „Tisztelem és teljes mértékben támogatom őt” − mondta Schultz.

A Starbucks részvényei a bejelentést követően több mint 20 százalékot ugrottak. A kávézólánc vezetőségében már két hónapja várható volt a váltás − nyilatkozta a The Wall Street Journalnak Mellody Hobson, a Starbucks igazgatótanácsának tagja.

A múlt hónapban a cég közölte, hogy az elmúlt három hónapban a globális eladások éves szinten 3 százalékkal csökkentek. A vállalatot emiatt kritikák érték az italokra való hosszú várakozás és az árak erőteljes emelkedése miatt. A felsorolt okok miatt a befektetők is követelték a vezetőségben történő változást.

Howard Schultz 2022-ben Laxman Narasimhant, a PepsiCo és a Reckitt korábbi vezetőjét választotta utódjául, aki 2023 márciusában vette át a cég irányítását. Azonban választása ellenére Schultz tavasszal aggodalmának adott hangot a vállalat irányával kapcsolatban, miután az váratlanul súlyos forgalomcsökkenésről számolt be.

Nagyobb kihívás a Starbucks vezetése

Az új igazgató, Brian Niccol 2018 óta vezeti a Chipotle-t, és segített a márkának kilábalni a válságból. Cégvezetése alatt az eladások megduplázódtak, és a lánc részvényeinek árfolyama kevesebb mint 7 dollárról több mint 50 dollárra emelkedett, mivel a burritogyártó közel 1000 új üzletet nyitott, és robotgrilleket és automatizált feldolgozókat vezetett be a guacamole elkészítéséhez.

Nehéz elhagyni egy ilyen nagyszerű vállalatot és azokat a tehetséges embereket, akikkel volt szerencsém együtt dolgozni, de azzal a tudattal távozom, hogy az üzlet jól megy és erős, tapasztalt vezetői csapattal készen áll a növekedésre

− közölte Brian Niccol.

Ennek ellenére a Chipotle részvényei több mint 9 százalékot estek a távozásának bejelentése után. Sharon Zackfia, a William Blair befektetési bank elemzője szerint azonban az új vezérigazgató nehezebb kihívást örökölhet a Starbucksnál, mint a Chipotle-nál, megjegyezve, hogy a vállalat nagyobb, és a problémái is összetettebbek.

Ugyan a Starbucks eladásai fellendültek, amikor a gazdaság újra kinyitott a Covid-járvány okozta bezárások után. A cég azonban hamarosan vitába keveredett az amerikai alkalmazottakkal, akik közül ezrek léptek be a szakszervezetekbe.

Tavaly, miután a Starbucks beperelte a szakszervezetet egy, a palesztinokkal való „szolidaritást” kifejező közösségimédia-poszt miatt, a vállalat az izraeli–gázai háborúval kapcsolatos viták középpontjába került, és globális bojkottfelhívásokat váltott ki ellenük. A cég ezután a nézeteivel kapcsolatos félretájékoztatást okolta, ezért egy nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte a térségben elkövetett erőszakot.