Elemző: A bitcoin pont annyira arany, mint amennyire tulipánhagyma

2024.08.15. 06:14
A Hold alapkezelő elemzője, Balásy Zsolt a bitcoin vásárlásának időpontjáról, a kriptovaluta értéktartásáról és arról is beszélt egy rádióinterjúban, hogy mennyire hasonlít az aranyhoz és mennyire a tulipánhagymához. Illetve kitért arra is, hogy a jegybankok és a pénzügyi szféra miért nézett ferde szemmel mindig is a bitcoinra.

Balásy Zsolt, a Hold alapkezelő elemzője volt Rónai Egon vendége a Spirit FM Több-kevesebb című műsorában, a téma pedig a bitcoin vásárlása és értéktartása volt. A szakértő elmondta, hogy sok hasonlóságot mutat ugyan az arannyal a kriptovaluta, de legalább ugyanennyi a hasonlóság a tulipánhagymával is, úgyhogy nem minden esetben számít biztos befektetésnek. 

Ha valaki azt hallja a barátaitól, hogy most kell bitcoint venni, akkor inkább ne vegyen. De ha azt hallja a sajtóban, hogy mégsem menekülőeszköz, hiszen mekkorát zuhant az árfolyam, az sokkal jobb időpont a vásárlásra

– mondta Balásy, hozzátéve, hogy ha valami új és változást hoz, akkor az sokakban kelt ellenérzést. Ezért lehet az, hogy a bitcoin megjelenése egyáltalán nem tetszett a bank- és pénzügyi szférának. 

A szakember azt is elárulta, hogy valóban vannak hasonlóságok az arannyal, hiszen ennek is korlátozott a mennyisége és államilag nem lehet manipulálni, „a bitcoin piaci pánik idején nem úgy viselkedik, mint az arany: amikor esik a piac, a bitcoin árfolyama is esik”. 

De az arany jegyzése is ingadozik, ha épp sok spekuláns tart pozíciót benne. Ők nagyon gyorsan kiugranak a pozíciókból, amitől nagyot zuhan az árfolyam. Így van ez az aranynál is, elég megnézni a 2008-as válságot

– részletezte Balásy Zsolt. 

A teljes beszélgetés alább hallgatható meg: