Még nem aknamentes a kulcságazat előtti terület, de lényegesen jobb képet mutat

DSC1794
2024.08.15. 09:02
Pozitív folyamatok játszódtak le 2024 első fél évben az építőiparban – legalábbis a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az egyik legfontosabb hazai iparág szakértői az idei évben év stagnálást vártak, ám úgy tűnik, hogy a 2025-től várt pozitív fordulat hamarabb elérte a szegmenst, mindezt stagnáló árak mellett. Ugyanakkor a fontos mérőszámnak számító megkötött új szerződések számában erőteljes elmaradás mutatkozik éves viszonylatban.

A nyers adatok szerint 1,4 százalékkal elmaradt az építőipari termelés volumene 2024 júniusában az egy évvel korábbitól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

  • A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 4,2 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 4,3 százalékkal nőtt 2024 júniusában az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 8,7, az egyéb építmények építésében 6,8 százalékkal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 5,4 százalékkal bővült.
  • A megkötött új szerződések volumene 34,9 százalékkal maradt el az előző évi, magas bázistól, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 41,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 22,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.
  • Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 1,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 7,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 10,9 százalékkal nőtt.

Jó féléves mérleg

Az építőipari termelés volumene 5,1 százalékkal bővült 2024 első fél évben az előző év azonos időszakához képest.

Ugyanakkor havi viszonylatban megtorpanást látunk: a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 6,4 százalékkal volt kisebb júniusban a májusinál.

Így alakultak az árak

2024 második negyedévében 6,0 százalékkal emelkedtek az építőipar termelői árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az egyéb építmények építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 7,1 és 6,4, míg az épületek építése vonatkozásában ennél kisebb mértékben, 4,6 százalékkal emelkedtek az árak.

Havi viszonylatban ugyanakkor gyakorlatilag stagnáltak az árak: 2024 második negyedévben az építőipar termelői árai 1,0 százalékkal voltak magasabbak az idei év első három hónapjának átlagánál.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)