Izmot növesztettek a zöldségtermelők, Nagy Istvántól kapták a pörgetőt

2024.08.15. 16:27
Magyarországon 2010 és 2023 között az egy hektárra vetített hozam a paradicsom esetében több mint a kétszeresére, a paprika esetében négyötödével nőtt – jelezte Nagy István agrárminiszter csütörtökön. A gazdák többet takarítottak be sárgarépából, vöröshagymából, zöldborsóból és csemegekukoricából is.

A belföldi zöldségtermesztésben az elmúlt közel másfél évtizedben jelentős hatékonysági előrelépés történt, ami legszembetűnőbb módon a hozamokban tükröződik.

Magyarországon 2010 és 2023 között az egy hektárra vetített hozam a paradicsom esetében több mint a kétszeresére, a paprika esetében négyötödével nőtt.

– jelezte Nagy István agrárminiszter csütörtöki közleményében. Hozzáfűzte, hogy a gazdák többet takarítottak be sárgarépából, vöröshagymából, zöldborsóból és csemegekukoricából is.

Izmot növeszt a magyar agrárium

Nagy István a hozamnövekedés mögött a „termelésbiztonságot és a gazdálkodói likviditást támogató” kormányzati intézkedéseket látja, szerinte ennek köszönhetően az elmúlt években a magyar zöldségtermesztés mind színvonalában, mind pedig mennyiségét tekintve előrelépett.

Egyes kultúrák termőfelülete ugyan csökkent, ám a termelés intenzitásának növekedése, a professzionálisan dolgozó termelők erősödése mellett a termésmennyiségek is növekedést mutattak az utóbbi években

– fogalmazott. A termésmennyiségek alakulásának jó példája a közlemény szerint a paradicsom, amelynek volumene 2010 és 2023 között a hozamnövekedésnek köszönhetően közel egyharmadával emelkedett 177 ezer tonna fölé.

Szintén jelentősen nőtt a vöröshagyma termelés, amely 42,4 százalékos növekedéssel meghaladta az 58 ezer tonnát. 

A tárcavezető aztán felsorolta több zöldségfajta hozamnövekedését:

  • a sárgarépa termésmennyisége közel 23,6 százalékkal,
  • a zöldborsó 49,6 százalékkal
  • és a csemegekukorica közel 68,6 százalékkal növekedett.

Nagy István rámutatott, hogy a kertészeti ágazat jelentős forrásokhoz jutott az elmúlt években a Vidékfejlesztési Programon keresztül, mintegy 185 milliárd forint értékben.

Elmondta, hogy a termesztés mellett az Agrárminisztérium jelentős forrásokat szán a feldolgozóipari üzemek létesítésére és fejlesztésére. Az agrártárca a mezőgazdasági termékek értéknövelését, a feldolgozóipari üzemek fejlesztését szolgáló 2024. évi pályázati felhívásokat már meghirdette.