Itt a kínai–magyar közös projektek listája

2024.08.19. 12:31
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fogadta a Kínai Export-Import Bank vezérigazgatóját és elnökhelyettesét, Ren Shengjunt. A felek több beruházásról is tárgyaltak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből kiderült, hogy Nagy Márton a mai napon hivatalában fogadta a Kínai Export-Import Bank vezérigazgatóját és elnökhelyettesét, Ren Shengjunt. A felek áttekintették a magyar–kínai gazdasági kapcsolatok legfontosabb területeit és a bank által finanszírozott Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztésének helyzetét.

A tárgyaláson szó esett a lehetséges jövőbeni közös projektekről: a közlekedési infrastruktúra területén a V0 és a budapesti repülőtérre vezető vasútvonalakról, a magyar–szerb határátkelő fejlesztéséről, illetve a Szerbiába vezető kőolajvezeték és az elektromosautó-töltőhálózat fejlesztésének lehetőségeiről.

A közleményben hangsúlyozták, hogy „a vasútfejlesztés különösen fontos szerepet játszik a nettó zéró kibocsátási célok elérésében, hiszen a jövőben már az elektromos autók szállítása során is meg kell felelni a nettó zéró kibocsátás követelményeinek, ami csak vasúti szállítással biztosítható”.

Az NGM szerint „Magyarország minden adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy a kínai áruk logisztikai központja legyen, hiszen fekvése kiváló, infrastruktúrája fejlett, a befektetői környezet pedig versenyképes. A kínai vállalatok már 6400 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre hazánkban, ezek mintegy 25 ezer új munkahelyet hoznak létre közvetlenül. A tavalyi adatok szerint Kína Magyarország kilencedik, Európán kívül pedig a legfontosabb kereskedelmi partnere”.

Nagy Márton leszögezte, hogy Kína hazánk kiemelt gazdasági partnere, amely együttműködést a pénzügyi területen is tovább szükséges erősíteni, „a legnagyobb kínai bankok már megjelentek Magyarországon, jó esély mutatkozik arra, hogy ez a kör tovább bővüljön, így Magyarország pénzügyi téren is Kína kiemelt régiós partnere lehet. Hazánk tovább erősíti a gazdasági találkozási pont szerepét, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a high-tech technológia, így a pénzügyi kapcsolatok fejlesztése érdekében az egyeztetések a jövőben is rendszeresek maradnak”.