Jövőre dönteni kell a magyarországi akkumulátorfeldolgozó és -újrahasznosító kapacitás kiépítéséről

2024.08.21. 14:58
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán hivatalában fogadta Yi Kang Myungot a koreai SungEel HiTech Co. első számú vezetőjét, akit Hong Kyu Dok a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete kísért el a találkozóra. A megbeszélésen a felek folytatták az elektromosjármű-iparhoz kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi helyzetéről, valamint az ágazat előtt álló kihívásokról és a zöldátállásban rejlő lehetőségekről szóló tárgyalásokat – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint Nagy Márton kiemelte: Magyarország már ma is élen jár a high-tech akkumulátorgyártásban, hiszen az ország GDP-arányos exportja az akkumulátorok és akkumulátor-alkatrészek terén már ma is meghaladja az 5 százalékot, amellyel listavezető az uniós országok között.

A miniszter hozzátette, hogy fontosnak tartja az olyan cégekkel való kapcsolatfelvételt, mint a SungEel, mert az akkumulátorfeldolgozás és az értékes nyersanyagok újrahasznosítása jelenleg hiányzó iparág Magyarországon és egész Európában.

A koreai SungEel HiTech-cégcsoportnak sikerült először nagy mennyiségben visszanyerni a használt lítium-ion akkumulátorokból származó nyersanyagokat. A cég az akkumulátorok újrahasznosításán túlmutatóan aktívan támogatja a fenntartható, környezetbarát akkumulátor-újrahasznosítási technológiák használatát, valamint törekszik az akkumulátorokban lévő újrahasznosítható anyagok arányának növelésére is.

A nemzetgazdasági miniszter szerint legkésőbb 2027-ig gondoskodni kell arról, hogy Magyarországon a világ legjobb technológiája álljon rendelkezésre, amely biztonságos és környezettudatos megoldást biztosít a nagy mennyiségű használt akkumulátor újrahasznosítására, a feldolgozott akkumulátorokból kinyerhető hasznos nyersanyagok újrafelhasználásra. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, még idén el kell dönteni, hogy mely vállalatok, mely helyszíneken kezdhetik meg a beruházások megvalósítását – tette hozzá.

Az akkumulátorok újrahasznosításával kapcsolatban a Mol-csoport is aktívan érdeklődik üzleti lehetőségek iránt. Tekintve, hogy a hulladékgazdálkodási koncesszió jogosultja a Mol, ez természetes kapcsolódási pontot jelent számára. A gazdasági együttműködés a Mol-csoport és egy világszinten jelentős akkumulátorfeldolgozó és -újrahasznosító vállalat között kölcsönösen előnyös lehet a magyar gazdaság számára – olvasható az NGM közleményében.