Naponta 1600 kilométert fog ingázni a Starbucks új vezérigazgatója

2024.08.22. 06:17
Nem fog a kávéóriás központjába, Seattle-be költözni új vezérigazgatója. Brian Niccol helyette heti öt napból minimum három alkalommal magánrepülőgéppel fog kaliforniai otthonából beérkezni munkahelyére, amit a cég fizet számára. Azonban nem Niccol az egyetlen vezérigazgató, aki szintén több mint ezer kilométert ingázik otthona és munkahelye között.

Mint arról nemrég az Indexen is beszámoltunk, a csökkenő bevételek miatt nemrég lemondott a Starbucks vezetője, Laxman Narashiman, akinek helyét Brian Niccol, a Chipotle nevű mexikói ételt áruló gyorsétteremlánc vezetője vette át.

Mivel Niccol a Kaliforniában található Newport Beachen él, ezért valószínű volt, hogy a kávézólánc új vezérigazgatója a szintén nyugati parton, ám onnan ezer mérföldre (1609 kilométer) északra fekvő Seattle-be költözik, hiszen a globális cég központja Washington állam legnagyobb városában van.

Ugyanakkor a CNBC-hez eljutott az új vezérigazgatónak tett ajánlatában a cég nem várja el ezt új vezetőjétől, sőt

a Starbucks nemcsak azt engedte meg, hogy Niccol 1600 kilométerre lakjon új munkahelyétől, de még a cég magánrepülőgépét is használhatja, hogy eljusson a cég központjába,

amit a cég áll számára, sőt, amennyiben a munkaidő után nem tudna hazamenni, akkor Seattle-ben tartózkodását és sofőrjének a költségét is megtéríti a kávéóriás.

Niccol alapfizetése ezenkívül évi 1,6 millió dollár, azaz jelenlegi árfolyamon majdnem 564 millió forint, de ezenkívül teljesítménye után minden évben bónuszt is kaphat, ami fizetésének a duplájától, 3,6 millió dollártól egészen annak négy és félszereséig, egészen 7,6 millió dollárig terjedhet. Emellett évente akár 23 millió dollár értékű részvényt is kaphat. Mint arra az amerikai hírcsatorna emlékeztet,

Niccol az előző munkahelyén, a Chipotle-nél is hasonló feltételeket harcolt ki.

Miután a szintén mexikói gyorsétteremlánc, a Taco Bell vezetését hagyta ott a rivális cégért – a Taco Bell központjától mindössze 15 perc autóútra lakott –, akkor az első három hónapban szintén ily módon jutott be a lakhelyétől 1648 kilométerre található Denverbe, mielőtt a cég úgy nem döntött, Niccol helyett az egész központját költözteti Kaliforniába.

Mostani munkahelyén, a Starbucksnál egyébként azt várják, hogy a heti öt napból legalább háromban az irodából fog dolgozni. A cég szóvivője ezt a csatornának is megerősítette. Elárulta, az új vezérigazgató ideje legtöbb részét a seattle-i központban fogja tölteni, de ezenkívül partnereket és boltokat is meglátogat majd a világ minden pontján.

A CNBS emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy Niccol megállapodása is növeli a szakadékot a magas rangú vezetők és az átlagos alkalmazott közötti alkupozíciót illetően, hiszen

Niccolhoz hasonlóan egyre több az úgynevezett szuperingazó vezérigazgató az üzleti világban, aki szinte a világ bármely pontjáról dolgozhat, miközben a legtöbb helyen az alkalmazottaktól elvárják, hogy legalább heti három napot az irodában legyenek.

A hírcsatorna példaként a fehérneműket áruló Victoria's Secret új vezérigazgatója mellett többek között az Amazon, valamint a JPMorgan vezérigazgatóit hozza fel. A CNBS-nek megszólaló szakértő szerint az ilyen szuperingázó számának növekedése arra vezethető vissza, hogy a legtöbb vezető már meg se hallgat úgy egy ajánlatot, ha a munkarend nem elég rugalmas.

A lap szerint egyébként azért Niccole-ra eshetett a Starbucks választása, mert már karrierje során több alkalommal mentett meg rossz helyzetben lévő cégeket, legutóbb épp a Chipotle-t.