Nagy bejelentést tett Navracsics Tibor, ötmilliárd forintos pályázatot hirdettek a Balatonnál

2024.08.22. 14:39
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön közösségi oldalán jelentette be, hogy szolgálati lakások épülnek a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával.

Videóüzenetében Navracsics Tibor elmondta, a Balaton Fejlesztési Tanács összesen ötmilliárd forintos keretösszegben hirdetett pályázatot a Balaton környéki települések számára, szolgálati lakások kialakítására. 

Számomra külön öröm, hogy a választókerületből két település, Badacsonytomaj és Szigliget is sikerrel szerepelt, már az első fordulón

– emelte ki a miniszter. 

Mint fogalmazott, Badacsonytomaj egy csaknem 50 millió forintos pályázatot tud megvalósítani, 29 millió forintos támogatással, míg Szigliget egy 40 millió forintos beruházást valósít meg, 24 millió forint támogatással. 

„Mind a kettő beruházás, egy szolgálati lakás, orvosi szolgálati lakás kialakítását célozza. Bízom abban, hogy a Balatoni Fejlesztési Tanács segítségével a két település vonzóbbá tudja tenni a saját egészségügyi ellátását fiatal szakemberek számára is” – tette hozzá. 

Demográfiai kihívások a Balatonnál

Ahogy arról korábban az Indexen is írtunk, demográfiai kihívásokkal küzdenek a balatoni települések, ami többek között abból ered, hogy évtizedek óta tart a társadalmi öregedés a térségben. Balatonszentgyörgy polgármestere júliusban beszélt arról, hogy új intézkedéseikkel enyhítenének a helyzeten.

A területfejlesztési miniszter már korábban is beszélt arról, hogy szolgálati lakásokkal segítené a fiatalok helyben maradását, de hangsúlyozta, ez csak részben jelenthet megoldást. Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke szerint a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, de csak most vették észre, mert fáziskésésben vannak. Mint mondta, már évtizedekkel ezelőtt tapasztalható volt, hogy aki nyugdíjba ment, és megtehette, odaadta a gyerekeinek a lakását, majd a Balatonnál telepedett le. Sokáig így növekedett a tónál élők száma.

Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere júliusban úgy nyilatkozott: „Az új ciklusban új utcát nyitnánk, ahol kizárólag fiataloknak kedvezményes telkeket biztosítanánk. Az odavezető utat már megépítettük, de még külterület, ám hamarosan belterületbe vonhatjuk az érintett területet a rendezési terv alapján.”