A nyugdíjszakértő szerint nagyon sok nyugdíjas életszínvonala kezd érzékelhetően lejjebb csúszni

2024.08.22. 11:54
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliusra mérte idén a legmagasabb inflációt, amely 4,1 százalék volt. Ennek köszönhetően több termék is drágább lett, azonban a nyugdíjak nem emelkedtek. A szakértő szerint sok nyugdíjas kezd érzékelhetően lejjebb csúszni az életszínvonalában.

Hiába emelkedtek 6 százalékkal a nyugdíjak, a többsége kevesebbet ér, mint 2023-ban – derül ki az RTL Híradójából.

A fogyasztói árak tekintetében júniusról júliusra a liszt 38 százalékkal, a cukor 13,9 százalékkal, az olaj pedig 9 százalékkal lett drágább.

„Amit kaptunk nyugdíjemelésként, az nem elég a jelenlegi árakhoz” – mondta egy nyugdíjas férfi.

A nyugdíjakat 6 százalékkal emelték idén, azonban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliusra mérte az idei legmagasabb inflációt, amely 4,1 százalék.

Nagyon sok nyugdíjas kezd érzékelhetően lejjebb csúszni az életszínvonalában

– mondta Farkas András, a nyugdíjguru.hu vezető elemzője. Hozzátette, hogy már 250 ezer nyugdíjas él mélyszegénységben.

Az átlagnyugdíj jelenleg több mint a fele a nettó átlagfizetésnek, ez 2010-ben több mint a háromnegyede volt. Amióta kizárólag az inflációhoz igazítják a nyugdíjakat, azóta a különbség folyamatosan nő. A 2022-es tizenharmadik havi nyugdíj bevezetésének ellenére minden nyugdíjas a létminimum alá szorult 2023-ban. 

Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke szerint nyugdíj-kiegészítés idén már nem várható, ahogy nyugdíjprémium sem, hiszen ahhoz a gazdasági növekedés értékének 3,5 százalék felettinek kellene lennie.

Az RTL megkereste a Pénzügyminisztériumot azzal a kérdéssel, hogy terveznek-e további emelést vagy kiegészítést az idei évre, akik válaszul annyit közöltek, hogy „a nyugdíjak reálértéke várhatóan az idei évben tovább emelkedik”.