Élénkül a budapesti ingatlanpiac, pedig a négyzetméterár tovább drágul

2024.08.23. 18:53
Az első hét hónapban 60 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát a fővárosban, mint az előző év azonos időszakában; a budapesti lakások átlagos négyzetméterára 3 százalékkal 914 ezer forintra emelkedett; az átlagos, 65 négyzetméteres otthonra fordított összeg pedig 4 százalékkal nőtt, megközelítette a 60 millió forintot − közölte pénteken az MTI-vel a Duna House ingatlanforgalmazó.

Hét kerületben egymillió forint feletti négyzetméteráron kínálják az ingatlanokat, azonban a budapesti kerületek kétharmadában, például Soroksáron, Pesterzsébeten, Csepelen vagy Budafokon még mindig fővárosi átlag alatti árszinten lehet lakáshoz jutni.

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője a közleményben kifejtette, Soroksár kínálja a legkedvezőbb árú ingatlanokat, négyzetméterenként mindössze 546 ezer forint az átlag, de 20 ezer forinttal drágább egységáron már Pesterzsébeten is megoldható az otthonteremtés. A HÉV-vel jól megközelíthető, csepeli lokációt választók pedig 596 ezer forint körüli négyzetméterárral kalkulálhatnak. Az ingatlanközvetítő 2024-es tranzakciós adatai szerint ezekben a kerületekben 59-66 négyzetméter körüli alapterülettel rendelkező otthonokat átlagosan 35-37,3 millió forint ráfordításával is meg lehet szerezni.

A hat budai kerületből mindössze a XXII. kerületben, Budafok-Tétényben lehet fővárosi átlag alatt ingatlanhoz jutni, itt a Duna House idei értékesítési adatai alapján átlagosan 733 ezer forintba kerül egy négyzetméter. A terület nagy része családi házas övezet, így az átlagos ingatlanméret is nagyobb, 94 négyzetméter, az átlagos ingatlanérték pedig 68,6 millió forint.

A második legalacsonyabb árszinttel rendelkező budai kerületben az ingatlanárak már átlépték az egymillió forintot, Óbuda 1,06 millió forintos négyzetméterárral bekerült a 7 legdrágább budapesti kerület közé, míg a kerületben ingatlanvásárlásra költött összeg megközelítette a 82 millió forintot a 77 négyzetméter körüli ingatlanok körében.

Négyzetméterenként a legjelentősebb kiadást a hegyvidéki, a klasszikus pesti belvárosi, V. kerületi, illetve újbudai ingatlanvásárlás jelenti. A három legdrágább kerületben 1,19-1,27 millió forintos négyzetméterárral hirdetik a lakásokat. Az otthonteremtésre fordított összegben ugyanakkor a II. kerület lett a csúcstartó, 123 millió forinttal.