A Mol a teljes magyar éves lakossági fogyasztásra elegendő földgázt termelhet ki Pakisztánban

2024.08.23. 14:17
Homonnay Ádám, a Mol kutatás-termelés csoportszintű operációs vezetője kifejtette, hogy sikeres volt a Mol Pakisztánban, ahol a magyar vállalat már 25 éve működik, ugyanis három új helyen is találtak földgázt az ázsiai államban.

Még 1999-ben jelent meg a Mol az Észak-Pakisztánban található Tal nevű kutatási területen. A magyar olaj- és gázipari vállalat megérkezésekor még semmilyen olaj- vagy földgáztermelés nem folyt a szóban forgó területen.

„A szándék lényegében az volt, hogy a magyar szakértők földtani tudását exportáljuk. És ha gyorsan előre tekerünk 25 évet, és megérkezünk a mostani találathoz, akkor elmondhatjuk, hogy ez a 14. földgázmező, amit megtaláltunk” – mondta az InfoRádióban Homonnay Ádám, a Mol kutatás-termelés csoportszintű operációs vezetője.

A tavalyi termelésünk 2,5 milliárd köbméter volt a területen földgázból. Összehasonlításképp: a hazai lakossági gázfogyasztás Magyarországon körülbelül 3 milliárd köbméter.

– emelte ki, hozzátéve, hogy „a Molnak 10 százalékos részesedése van ebben a területben, de mi kezeljük technikai értelemben”.

A szakértő szerint az újonnan talált területek éves szinten 100-200 millió köbméter gáztermelés többletet jelentenek, vagyis a jelenlegi mennyiséghez képest 5-10 százalékos növekedést biztosíthatnak. Ebből a pakisztáni lakosságot fogják ellátni majd gázzal, ugyanis a nagyjából 240 millió fős lakosságú országnak hatalmas az energiaigénye. Így többek között földgázból is jelentős importőr, ennek következtében tehát minden ottani kitermelésű gáz nagyon fontos.

A Mol teljes termelése – kőolajból és földgázból összesen – nagyságrendileg 90 ezer hordó egyenértékes per nap, amelyből a cég pakisztáni leányvállalata 6 ezer hordó egyenértékes per napot termel.

A Mol Pakisztán jelentősen hozzájárul Pakisztán energiabiztonságához, ugyanis a közel 44 ezer hordó/nap kitermelésével az ötödik legnagyobb gáztermelő az országban, de emellett a vállalat az ország második legnagyobb kondenzátumtermelője és a második legnagyobb LPG-termelője.