800 millió forintot nyúlt le befektetőitől, az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat ellene

2024.08.26. 11:35
Egy magánszemély ellen tett feljelentést és folytat piacfelügyeleti eljárást a Magyar Nemzeti Bank (MNB), aki az elmúlt 5 évben kétmilliárd forintot kapott több mint 200 befektetőjétől, hogy a tőzsdén kereskedjen. Ebből az összegből 400-400 milliót utalt át egy magyarországi és egy ciprusi székhelyű értékpapírszámlájára, ahol állítása szerint devizapárokkal kereskedik.

Piacfelügyeleti eljárást folytat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy magánszeméllyel szemben, aki a gyanú szerint legalább kétszáz természetes személlyel kötött megbízási szerződést tőzsdei kereskedésre a jegybank engedélye nélkül. A befektetők az elmúlt öt évben több mint kétmilliárd forintot utaltak át neki. A beszerzett bizonyítékok alapján az MNB feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen – közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

Azt írták, hogy a magánszemély a befektetőkkel kötött megbízási szerződése szerint 100 százalékos tőkegaranciát vállal a részére átadott pénzeszközökre és tevékenységét sikerdíj ellenében végzi.

A számlaforgalmi adatok alapján az elmúlt 5 évben átutalt 2 milliárd forintból a magánszemély csaknem 400-400 millió forintot utalt tovább egy magyarországi és egy ciprusi székhelyű befektetési vállalkozásnál vezetett értékpapírszámlájára, ahol állítása szerint devizapárokkal kereskedik.

Az eddig beszerzett bizonyítékok alapján valószínűsíthető, hogy a magánszemély az MNB engedélye nélkül jogosulatlan forrásgyűjtési tevékenységet végzett, illetve végez, és annak során ráadásul nagymértékű veszteséget könyvelt el.

Ezért a jegybank ügyfélvédelmi okokból a magánszemélynek azonnali hatállyal megtiltotta, hogy bármely pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A piacfelügyeleti eljárás lezárását követően a döntést a jegybank honlapján nyilvánosan közzéteszik.

Az MNB ismételten felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, és így szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában.

Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek – olvasható a jegybank közleményében.