Keddtől a legtöbb benzinkúton 600 forint alatt lesz az üzemanyagok ára

2024.08.27. 08:11
Az üzemanyagok nagykereskedelmi ára már másfél hónapja csökkenni kezdett, de ezt eddig az autósok csak részben érezhették meg, a kis- és a nagykerár közötti különbség mostanra több mint 20 forint a benzin és 30 a gázolaj esetében. Keddtől azonban a legtöbb benzinkúton 600 forintnál kevesebbet kell fizetni egy liter üzemanyagért.

Az elmúlt hetekben a nagyobb kutak között jelentősek lettek a különbségek, volt, ahol csak 575 forintot kellett fizetni a 95-ös benzinért, de sok helyen hétfőig még mindig több mint 600 forintot kértek literjéért. Az üzemanyag ára a június 9-i választásokat követő drágulás után másfél hónapja kezdett el lassan apadni, és keddtől várhatóan a legtöbb kúton 600 forint alá csökken majd

A mai átlagár 599 forint, és ez csökkenhet tovább a 4 forintos árcsökkentést követően. A holtankoljak.hu adatai alapján a benzinhez literenként 39, a gázolajhoz pedig 50 forinttal olcsóbban jutnak hozzá a kutasok, mint másfél hónappal ezelőtt.

De a kiskereskedelmi árak nem ilyen mértékben csökkentek.

A benzin esetében 22,5 forinttal, a gázolajnál pedig több mint 30-cal jártak rosszabbul az autósok a kis- és a nagykereskedelmi ár közti különbséget tekintve – derült ki az RTL Híradó riportjából.  

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint nem marad extraprofit a kutasoknál. Szerinte a piac a normál működéshez próbál visszatérni és próbálja megteremteni azt a különbséget a nagykerár és a kiskereskedelmi ár között, amely elegendő fedezetet jelent a kiskereskedelmi tevékenység költségeire. 

A Világgazdaság szerint azonban az elmúlt hetek áresését gyakorlatilag egy az egyben „lenyelték” a hazai üzemanyag-kereskedők, és már rég 600 forint alatt kellene lennie a benzin és a gázolaj árának.

Minden szomszédos uniós országban olcsóbb a gázolaj, mint nálunk

A kormány tavasz óta elvárja a kutaktól, hogy ne adják drágábban az üzemanyagot annál, mint amennyiért a környező országokban kapható. Ehhez a statisztikai hivatal korábban hetente közölt összehasonlítást a régiós árakról, augusztus eleje óta azonban nem jelentek meg friss adatok, miután Nagy Márton júliusban azt javasolta, hogy csak havonta közöljék az összehasonlítást. 

Az Európai Bizottság oldalán az egy héttel ezelőtti adatok szerint Romániában és Szlovéniában lehet olcsóbban 95-ös benzint tankolni, mint Magyarországon, a gázolaj pedig minden szomszédos uniós tagállamban olcsóbb.