Jó idényt zárt a magyar turizmus, de történt egy fontos változás

2024.08.27. 06:43
Bár lecsengett az idei nyár turisztikai szempontból legjelentősebb időszaka, még mindig sok a turista, jellemzően az egész ország területén, Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint jó idényt zárt Magyarország. Felhívta a figyelmet egy fontos változásra is, megváltozott a magyarok foglalási szokása.

Augusztus 20. elteltével lezárult az idei nyári turisztikai szezon, ettől az időszaktól kezdve jóval kevesebb a foglalás. Az InfoRádiónak nyilatkozó Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint jó idényt zárt Magyarország. 

A szakértő elmondta, hogy az augusztus 20-i hétvége mindig nagyon erős, amely után rendszerint csendesedés áll be, ehhez képest még mindig szép számmal tartózkodnak vendégek az ország minden területén, köztük a Balaton partján és a fővárosban is. Flesch Tamás elárulta, hogy a szakma már évek óta az „egész éves Balaton koncepcióra” törekszik.

Flesch Tamás arról is beszélt, hogy ha van valamilyen esemény, akkor akár az őszi, akár a késő őszi, korai téli időszakban is látogatják az érintett helyszíneket.

Hangsúlyozta, hogy Olaszországtól kezdve Spanyolországig az üdülőhelyek jellemzően a nyári főszezonban a legerősebbek, így a Balaton is, de reményeink szerint ősszel hétvégente annyira erős maradhat majd, hogy megérje bizonyos helyeknek nyitva tartani.

Mint azt a szakértő megjegyezte, Budapest 90 százalékban külföldi vendégekkel van tele egész évben.

Egy kiemelkedő június után egy teljesen normális július–augusztus volt. Nem volt ez könnyű, hiszen egy olimpia mindig befolyásolja az utazást, de azt gondoljuk, hogy azért ez teljesen rendben volt. Vidéken is szép számmal voltak vendégek, attól függetlenül, hogy sokan választották emellett a külföldi nyaralást is. Összességében jó szezont zártunk

– számolt be az elnök. 

Flesch Tamás a vidéki vendégforgalomról is beszélt, elmondta, hogy a szállodák közül azok a helyszínek preferáltak, amelyek már hosszú ideje vezetik a ranglistát, köztük a Balaton környéki, a Tisza-tavi vagy a mátrai üdülőhelyek.

A szakember egy fontos változásra is felhívta a figyelmet, mint mondta, a foglalási ablak lerövidült, amely azt jelenti, hogy nagyon rövid idő alatt választanak helyszínt a vendégek és inkább rövid időre, vagy esetleg többször visszatérnek különböző helyszínekre. A vendégek leginkább a hosszú hétvégéket preferálják, leginkább a csütörtöktől vasárnapig terjedő időszakot.