Meglepő helyen landolnak a visszaváltott üvegek után járó 50 forintok

D  HR20240207006
2024.08.28. 08:02
Levásárolhatjuk a visszaváltott italcsomagolások árát az adott áruházban vagy a Mohu applikációján keresztül kérhetjük a pénzt a bankszámlánkra is. Van egy harmadik út, amiről kevesebbet beszélünk, ez pedig a felajánlás jótékony célra. Az Index érdeklődésére a Mohu elárulta, hogy ilyen formában már 31 millió forint gyűlt össze. A befolyt összeget az év végén utalják majd át a kedvezményezett kórházaknak, amelyek gyermekgyógyászati intézmények. Sok kicsi sokra megy, az így összegyűlt milliókból szerezhetik be a mindennapi gyógyításhoz szükséges orvosi eszközök egy részét is.

Féléves átmeneti időszak után július 1-jén éles rajtot vett az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere (DRS). Az Index hasábjain is rendszeresen beszámoltunk a Mol leányvállalata, a Mohu által koordinált új struktúrával kapcsolatos aktualitásokról, arról azonban eddig kevés szó esett, hogy a visszavitt dobozok, üvegek ellenértéke nemcsak levásárolható voucheren keresztül kérhető, illetve a REpont alkalmazásban a megadott bankszámlára utaltatható, hanem jótékony cél is támogatható belőle.

A DRS bevezetése óta körülbelül 31 millió forint jótékonysági felajánlás gyűlt össze. A befolyt összeget az év végén utaljuk majd át, addig a gyűjtési időszak zajlik

– közölték az Index megkeresésére a Mohunál. Kifejtették, hogy minden egyes REponton a visszaváltott palackok utáni 50 forintos felajánlást egy külön erre a célra elkülönített adatbázisban gyűjtik, az összeget minimum félévente teszik közzé a Mohu honlapján.

Gyermekkórházak a kedvezményezettek

A társaságnál arról számoltak be, hogy a felajánlott összeget a jótékonysági szervezetek között egyenlő arányban osztják fel. „Felkerestük a kiemelt ellátási területű gyermekkórházakat, és kértük, hogy az aktuális szükségleteikhez igazodó pályázati és beszerzési igényeiket dokumentálva jelezzék a Mohu felé” – tették hozzá a kötelező visszaváltási rendszert üzemetető Mol-leányvállalatnál.

Megtudtuk, hogy 2024 kedvezményezettjei a következők:

  • Heim Pál Országos Gyógyászati Intézet (A felajánlott összegből az intézet mára elavult digitális technikai és orvostechnológiai megújítását finanszíroznák.)
  • Bethesda Gyermekkórház (A támogatásból az egyes osztályokra eszközbeszerzéseket, illetve infrastrukturális fejlesztéseket terveznek.)
  • Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika (A támogatásból a mindennapi gyógyításhoz szükséges orvosi eszközöket terveznek beszerezni.)

Mi a pénz értéke 2024-ben?

Hogy mi mindenre elég ma 31 millió forint? Bár a magas infláció alaposan átírta a számításokat, ekkora összegből még mindig vehetünk a fővárosban egy kisebb, felújítandó vagy vidéken egy nagyobb, jobb állapotú lakást, ahogyan prémiumkategóriás új autó is beszerezhető, akár egy jól felszerelt Audi, BMW vagy Mercedes. De ennyi pénzből világ körüli útra indulhatunk, a vízi kalandok szerelmesei pedig egy saját vitorlás hajóra is szert tehetnek.

Aki a műtárgyakra esküszik, 31 millió forintból vásárolhat festményeket, szobrokat vagy különleges ékszereket, órákat is.

Aki máshonnan közelíti a befektetések világát, ekkora összegből bátrabban tőzsdézhet, vásárolhat részvényeket, kötvényeket, egyéb pénzügyi eszközöket, akár kriptovalutákat is, például bitcoint vagy ethereumot. Mindez szép és jó, de a Heim Pálnál, a Bethesdánál, illetve a Semmelweis Egyetem gyermekklinikájának Bókay vagy Tűzoltó utcai részlegén alighanem sokkal indokoltabb helye lesz ennek az összegnek, főleg, ha a következő hetekben, hónapokban további milliókkal bővül a jótékonysági felajánlás.

Háború a PET-palackok ellen

Az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján a REpont-hálózat várhatóan továbbra is dinamikusan bővül, újabb boltok csatlakozására van kilátás, mert a fogyasztók egyre több helyen keresik majd a visszaváltás lehetőségét. Egy vásárlónak pedig vonzerőt jelenthet, ha vissza is tud váltani egy adott boltban.

  • A 400 négyzetméternél nagyobb boltoknál kötelező az automaták telepítése, így ezek a boltok le vannak fedve,
  • a 200 négyzetméternél nagyobb boltoknak pedig többek között a vevők vonzása miatt ajánlott a csatlakozás.
  • A kisebb boltok pedig, ahol nem fér el egy ilyen automata, a kézi visszaváltás lehetőségéhez csatlakozhatnak.

Ebben az esetben nem az automatába dobja be a vásárló a palackot, hanem a boltos veszi vissza azt. Az 50 forintot helyben le lehet vásárolni, a Mohu teherautója pedig átveszi a kisbolttól a gyűjtést.

Az eddig látottak alapján megállapítható, hogy:

  • a PET-palackok okozzák a legnagyobb környezeti terhelést. Ezek megfelelő begyűjtése és újrahasznosítása kiemelten fontos a körforgásos gazdaság szempontjából.
  • Az EU előírása szerint 2029-ig a PET-palackok 90 százalékát vissza kell gyűjteni és újrahasznosítani.
  • Hosszabb távú cél, hogy 2035-re teljesítse Magyarország az uniós elvárásoknak megfelelő 65 százalékos újrahasznosítási rátát, amelynek elérésében szintén sok múlik a DRS-rendszeren. 

(Borítókép: REpont hulladék-visszaváltó Budakeszin 2024. február 7-én. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)