Komoly segítséget kapnak a gazdák az államtól jövőre

2024.08.30. 21:41
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára bejelentette, hogy jövő évtől életbe lép egy új törvénycsomag, amely garantálja, hogy az eddiginél gyorsabban juthassanak hozzá a gazdálkodók arujuk ellenértékéhez.

A termelővédelmi törvénycsomag a meglévő piacszabályozási eszközök fejlesztésével és új szabályozási elemek megteremtésével javítja a termelők felvásárlókkal szembeni kiszolgáltatott helyzetét és jogi eszközökkel biztosít erősebb védelmet számukra, valamint megteremti a termeltetők és termelők közötti kapcsolatrendszer új jogi alapját – közölte az Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken, a II. Baranyai Agrár Napon.

A minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményéből kiderül, hogy a törvénycsomag egyik eleme előírja, hogy 30 napon belül meg kell majd fizetni a termelők árujának ellenértékét, késedelem esetén pedig a felvásárló bírsággal sújtható. Ezzel kapcsolatban azonban az államtitkár felhívta a figyelmet a helyesen kiállított számlák fontosságára és elmondta, hogy azt a feldolgozónak, felvásárlónak, illetve a forgalmazónak a termék átvételét követően 15 napon belül át kell adni. Ha a helyesen kiállított számlát az átvételt követő tizenöt napon túl bocsátják rendelkezésre, a termék ellenértékét a helyesen kiállított számla kézhezvételétől számított tizenöt napon belül kell rendezni.

A szabályozás érinti a zöldség-gyümölcs és gabonatermelőket, továbbá az állattartókat, akiknek érdemes böngészniük a részleteket” – javasolta Feldman Zsolt.

A legtöbb új szabály a szükséges felkészülési idő biztosítása érdekében 2025. január 1-jétől lép életbe

– tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy augusztus végéig a termelők országosan 300 ezer hektárt kevéssel meghaladó földterületre jelentettek aszálykárt. Az eddig aszálykárt jelentett terület 80 százalékát kukorica és napraforgó kultúra foglalja el. Az Agrárminisztérium prioritásként tekint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő jó mezőgazdasági gyakorlatok támogatására.

Feldman Zsolt kiemelte azt is, hogy 2025-től indul az új Agrár-környezetgazdálkodási támogatási program, amelynek szakmai előkészítése megkezdődött és az agrártárca számít arra, hogy a programban jelenleg szereplő 1,7 millió hektárnyi terület és az azokhoz tartozó 20 ezer termelő a továbbiakban is részt vesz a támogatási programban.