Nincs megállás, szeptembertől tovább csökkenhetnek az üzemanyagárak

2024.08.31. 08:34
Számos bankház publikált olyan elemzést, amelyek a nemzetközi olajár esését valószínűsítik, így szeptembertől várhatóan tovább csökkennek az üzemanyagárak.

Magas volt az elmúlt hónapokban az olaj nemzetközi árfolyama a geopolitikai feszültségek miatt. A feszültségek azonban enyhültek, így a tőzsdei árak csökkentek, ennek az eredményét láthatjuk a közeljövőben a benzinkutakon – írja az üzemanyag árára vonatkozó előrejelzésében az Mfor.

A lap úgy számol, hogy a legutóbbi változással a Nemzetgazdasági Minisztérium által számonkért régiós átlagár alatt van a hazai árszint. Ahogyan arra az Index is felhívta a figyelmet, szombaton 600 forint alá csökkent a benzin átlagára, miután 3 forinttal mérséklődött a nagykereskedelmi költsége, és bár a gázolaj ára nem változott, a literenként fizetendő összeg már közel jár a benzinéhez.

Az Mfor Üzemanyagár-figyelő aktuális prognózisa szerint

a jövő héten mindkét üzemanyagfajta átlagára 600 forint alá csökken.

A legutóbbi árcsökkenéssel a 95-ös benzin esetén egy helyet változott a magyar árak pozíciója az uniós rangsorban, ezzel ugyanis megelőztük Szlovéniát – tették hozzá. 

Már nem nálunk a legrosszabb a helyzet gázolajfronton

Gázolaj esetén sokat javult a magyar árak pozíciója az uniós összevetésben: egy hete még 16 tagállam előzte Magyarországot, mostanra azonban csak 13 ilyen országot találhatunk. A héten a szomszédos országok átlaga alá esett a magyar gázolaj ára. 

Bár a közel-keleti és az ukrajnai harcok miatti feszült geopolitikai helyzet hozzájárult ahhoz, hogy az árak magasabb szinten ragadjanak, számos nagy bankház publikált olyan elemzést, amelyek az olajár esését valószínűsítik.

A mai napon az alábbi átlagárakon tankolhatunk a holtankoljak.hu adatai szerint:

  • 95-ös benzin: 597 forint/liter;
  • gázolaj: 600 forint/liter.