Bejelentést tett az államtitkár, új időszámítás jön az iskolai orvosi igazolásoknál

2024.09.02. 19:01
Idén szeptembertől lehetőség nyílik arra, hogy az iskolai orvosi igazolásokat az azt kiállító orvos egyből a Kréta-rendszerbe küldje – jelentette be Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkárral közösen.

Takács Péter elmondta, hogy az eddig használt papíralapú igazolások sem szűnnek meg, ezeket egy esetleges informatikai hiba esetére fenntartják.

Alapesetben az igazolásokat az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és Kréta-rendszer összekapcsolása révén az iskola közvetlenül kapja meg. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy szeptembertől elkezdik az iskolai egészségnevelés oktatását osztályfőnöki óra keretein belül.

Maruzsa Zoltán hozzátette: az iskolákban az orvosi igazolások fogadása semmilyen plusz adminisztratív teherrel nem jár. Az egészségfejlesztéshez szükséges tartalmak elérhetők a Nemzeti Köznevelési Portálon.

Rengeteg változás az iskolákban

Idén szeptember másodikán kezdetét vette az új tanév, ami a megszokottnál is több változást tartogat a diákoknak és a pedagógusoknak, ezekről ide kattintva olvashat bővebben.

Ezentúl használatában korlátozott tárgynak számít a mobiltelefon, iskolába vezényelhetők az 55 év feletti katonák, új rendszer szerint értékelik a pedagógusok teljesítményét, és a kormány ígérete szerint tovább növekszik az oktatók fizetése, ami 2025-re eléri a diplomás átlagbér 80 százalékát.