A kirendelt bírók százezrekkel kevesebbet keresnek, mint amennyi járna nekik

2024.09.04. 11:01
A magasabb szintű bíróságokhoz kirendelt bírók évek óta az eredeti, alacsonyabb beosztásuk után kapják a fizetésüket. Egyikük emiatt az Országos Bírósági Hivatalhoz fordult, de elutasították kérését.

A bírók és a bíróságon dolgozó alkalmazottak fizetése már harmadik éve nem emelkedik az infláció ellenére sem, ráadásul még csak nem is azt kapják, ami elméletileg járna nekik – számolt be a 24.hu egy törvényszéken ítélkező járásbírósági bíró beszámolója alapján. 

Azt is elárulta, hogy évente több száz bírót szoktak kirendelni más – sok esetben magasabb szintű – bíróságokhoz dolgozni. A forrás elmondása szerint azonban a magasabb szintű bíróságokhoz kirendelt bírók az eredeti, alacsonyabb beosztásuk után kapják a fizetésüket. 

Ez azért van így, mert a bírák jogállásáról szóló törvény nem rögzíti külön azt az alapelvet, hogy magasabb szintre való kirendelés esetén a magasabb fizetés jár. Sokan havonta legalább 113 ezer forintot veszítenek, és olyan bíró is akad, aki már hat éve az alacsonyabb illetményt kapja. Ezzel ellentétben az ügyészekre vonatkozó jogszabályban szerepel, hogy „magasabb szintű ügyészségre történő kirendelés esetében az ügyész a kirendelés helyének megfelelő beosztási pótlékra jogosult”.

Mivel A munka törvénykönyve is kimondja, hogy ha a munkavállalókat átmenetileg más munkakörben, munkahelyen foglalkoztatják, akkor jogosultak a magasabb bérre, a nyilatkozó bíró úgy vélekedik, hogy nekik is jár a nagyobb illetmény, ha magasabb szintre rendelik ki őket.

Közölte azt is, hogy az Országos Bírósági Hivatalt (OBH) is kérte, hogy fizessék ki 2020-ig visszamenőleg (elévülés miatt nem kérte az azt megelőző két évet) a törvényszéki és a járásbírósági beosztás közötti különbözetet, vagyis 6 millió forintot és annak kamatait. Az OBH viszont ezt elutasította, mert állításuk szerint nincs kifejezett jogszabályi rendelkezés arról, hogy a magasabb beosztás után kell fizetni a kirendelt bíróknak. Az egyik bíró az ügyben az Európai Bizottsághoz fordult.

Nemrég írtunk arról, hogy a működésképtelenség határára kerül több közép-magyarországi bíróság, ugyanis rengeteg igazságügyi alkalmazott mondott fel a megalázóan alacsony fizetések miatt. Azt, hogy szeptembertől hogy indul újra az ítélkezés ilyen körülmények között, senki sem meri megjósolni.