Újabb rekordot döntöttek meg a napelemesek

GettyImages-1962245012 (1)
2024.09.04. 10:02
Az ipari, a háztartási méretű és a saját célra termelő naperőművek együttes teljesítménye a múlt hónapban nőtte túl a 7000 megawattot. Az Energiaügyi Minisztérium arról tájékoztatott, hogy augusztus 23-án minden korábbi mérést meghaladva 3334 megawattot ért el az ipari naperőművek negyedórás termelése.

„Még magasabb ipari napelemes csúcsot mutatnak az augusztusi adatok” – hívta fel erre a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium. A Mavir összesítése szerint a korábban közöltnél jelentősen nagyobb mértékű rekorddöntést hozott a nyár utolsó hónapja.

Augusztus 23-án minden korábbi mérést meghaladva 3334 megawattot ért el az ipari naperőművek negyedórás termelése.

A történelmi csúcs a legutóbbi, júliusi rekordot (3238 megawatt) közel 100, a tavaly mért legmagasabb adatot (2731 megawatt) pedig több mint 600 megawattal múlja felül.

Sorra dőlnek meg a csúcsok

A tárca tájékoztatása szerint a rendszerek beépített teljesítményének lendületes bővülése miatt az elmúlt hetekben gyakran járt rekordközeli szinten az ipari létesítmények termelése.

Augusztusban a kapacitásnövekedésben is fontos mérföldkőhöz ért Magyarország. Az ipari, a háztartási méretű és a saját célra termelő naperőművek teljesítménye a múlt hónapban nőtte túl a 7 ezer megawattot. Az időarányos előrehaladás alapján már biztosra vehető, hogy

2022 és 2023 után idén is több mint 1 gigawattal gyarapodik a hazai napenergia-kapacitás.

Tavalyelőtt a világon 21, tavaly 28 ország tudott legalább ekkora bővülést produkálni. Az Energiaügyi Minisztérium végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábban 2030-ra megcélzott 6000 megawatt napelemes összteljesítmény már idén tavaszra rendelkezésre állt.

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) ennek megfelelően kétszer nagyobb, 12 ezer megawatt napenergia-kapacitással számol a következő évtized elejére.

Megostromolták az Alkotmánybíróságot a napelemesek

A napokban már foglalkoztunk azzal, hogy a nyári ítélkezési szünet után több mint háromszáz ügy vár alkotmánybírósági döntésre, köztük ezeregyszáz pórul járt napelemes panasza. Augusztus 30-án befejeződött az Alkotmánybíróság hathetes nyári ítélkezési szünete.

Valósággal megostromolták az Alkotmánybíróságot azok a napelemesek, akik ezeregyszáz alkotmányjogi panaszban a háztartási napelemek szaldóelszámolását megváltoztató jogszabályi rendelkezéseket sérelmezik.

Mint ismeretes, a korábbi szaldóelszámolásból bruttó elszámolásba kerültek január 1-től azok a felhasználási helyek, ahol a háztartási napelemek üzembe helyezése vagy bővítése óta 2023 végéig már eltelt tíz év. Az új szabályozás alapján a háztartási napelemesek csak a telepítéstől számított 10 évig maradhatnak a korábbi kedvező, éves szaldóelszámolásban, utána viszont átkerülnek a kedvezőtlenebb havi bruttó elszámolásba.

A napelemesek felháborítónak tartják, hogy az új rendelkezéseket a korábban létesített összes napelemnél alkalmazni kell. Pedig akik korábban rendeltek napelemet, abban a tudatban tették, hogy beruházásuk a szaldóelszámolással megtérül.

Mivel az alkotmányjogi panaszok lényegében szó szerint megegyeznek egymással, a több mint ezer indítvány nem jelenik meg az ügyforgalmi adatokban. Az ügyben a testület az úgynevezett vezető döntési eljárás szabályai szerint jár el, ami azt jelenti, hogy a panaszokról várhatóan egy-egy határozatban döntenek az alkotmánybírák.

A két vezető ügy a következő:

  • A március 4-én érkezett, IV/525/2024. számú alkotmányjogi panasz. Az indítványozó esetében a napelemek engedélyezése óta a 10 éves időtartam már letelt, így a szaldóelszámolásra az alkotmányjogi panasz benyújtásakor sem jogosult.
  • A március 4-én érkezett, IV/531/2024. számú alkotmányjogi panasz. Az indítványozó esetében a napelemek engedélyezése óta a 10 éves időtartam még nem telt le, így a szaldóelszámolásra az alkotmányjogi panasz benyújtásakor még jogosult.

Az Alkotmánybíróság a honlapján naprakész tájékoztatást ad a vezető ügyhöz kapcsolódó, határidőn belül benyújtott ismétlő indítványokról.

(Borítókép: Per-Anders Pettersson / Getty Images)