Az Nvidia részvények zuhanása globális hullámot indított el

2024.09.04. 15:38
Kedden történelmi zuhanást hajtottak végre az Nvidia részvények és 9,5 százalékkal 279 milliárd dolláros mélyrepülésbe kezdtek. Ez pedig érezhető volt világszerte, az európai és ázsiai piacokon is csökkenés futott végig, de a Wall Streeten is zuhant a legtöbb részvény, még a Brent és az amerikai nyersolaj is hónapok óta a legalacsonyabb szinten volt.

A részvények szerdán világszerte estek, amit az amerikai chipgyártó-óriás Nvidia rekord mértékű eladása váltott ki, és mivel a globális növekedés elhalványulására vonatkozó várakozások a kockázatosabb eszközöket is megviselték, többhavi mélypontra nyomták az olajárakat is. A Reuters írása szerint az európai részvények 1 százalékot veszítettek, a főbb londoni, párizsi és frankfurti piacok 0,6 és 0,9 százalék közötti mértékben csökkentek. A legnagyobb vesztesek a félvezetőgyártó vállalatok voltak, az ASML Holdings például 5,4 százalékot zuhant.

A hullám folytatódott a Wall Streeten is, ahol a határidős részvényárfolyamok tovább csökkentek. Az S&P 500 és a Nasdaq határidős jegyzései 0,4, illetve 0,5 százalékkal zuhantak. A Wall Street kedden meredeken alacsonyabban zárt, a mesterséges intelligencia kedvence, az Nvidia, 279 milliárd dollárral süllyedt (minden idők legnagyobb egynapos csökkenésével), mivel a befektetők csökkentették az AI-hez kapcsolódó részvények iránti érdeklődésüket.

Az egyik nagy kockázat az, hogy van ez a piaci koncentráció, és csak annyi kell, hogy ezek a nevek volatilisek legyenek, hogy ez az egész piacra átragadjon

– mondta Justin Onuekwusi, a St. James's Place befektetési cég vezető befektetési tanácsadója. Az MSCI részvényindexe, amely 47 ország részvényeit követi, 0,5 százalékkal csökkent.

Várható volt?

A szeptember amúgy is történelmileg rossz hónap a részvények számára, bár az elemzők több tényező összejátszására mutattak rá a visszaesés mögött, köztük a gyenge amerikai feldolgozóipari adatokra. A befektetők megjegyezték a megugró volatilitást, ahogy a nyár után ismét likviditás áramlik a piacokra. A Brent nyersolaj határidős jegyzése 0,6 százalékkal hordónként 73,34 dollárra esett, csökkentve ezzel a korábbi veszteségeket, míg az amerikai nyersolaj legutóbb 0,6 százalékkal 69,96 dolláron állt, mindkettő december óta a legalacsonyabb szintek közelében tanyázott.

Kedden csaknem 5 százalékot estek.

A világ legnagyobb olajimportőrének számító Kína lanyha kilátásai miatti aggodalmak és a globális lassulás lehetősége, amely az üzemanyagkereslet csökkenését jelentené, tovább fokozta az olajárak csökkenését.

Az euróövezeti államkötvények viszont nyereséget könyvelhettek el, ám a német kötvények hozamai, az egyik referenciaindex szerint, kedden az elmúlt egy hónap legnagyobb egynapos csökkenését mutatták.

Korábban a tokiói, és a tajpeji részvényindexek vezették a visszaesést Ázsiában, mindkettő több mint 4 százalékkal esett. Az MSCI legszélesebb, Japánon kívüli ázsiai-csendes-óceáni részvényindexe, 1,9 százalékkal alacsonyabban végzett.

Az ázsiai technológiai részvények is szenvedtek. Az Nvidia beszállítója, a japán chip-tesztelő berendezéseket gyártó Advantest, 7,7 százalékot veszített, míg a tajvani TSMC, több mint 5 százalékot zuhant.

Van bőven hibáztatni való. Nvidia. Tech. Szolid foltok az amerikai adatokban és Kína borúlátása

– mondta Vishnu Varathan, a Mizuho Bank Ázsia (Japánon kívül) makrokutatási vezetője. A részvények esésének haszonélvezőjeként a biztonságos japán jen 0,4 százalékkal 144,89 dollárra erősödött. A dollár viszont stagnált, amit a biztonságot kereső ajánlatok támogattak.

Minden csökken, kivéve a remények

A kockázatvállalási hajlandóság csökkenését tetézte a héten esedékes amerikai gazdasági adatok kilátásba helyezése, amelyek között szerepelnek az álláslehetőségekről, a munkanélküli kérelmekről szóló jelentések és a pénteki, nagy figyelemmel kísért nem mezőgazdasági bérszámfejtési jelentés. Tekintettel arra, hogy a Federal Reserve a munkaerőpiacra összpontosít, a pénteki adatközlés meghatározhatja, hogy az e hónapra várt kamatcsökkentés rendszeres vagy szuperméretes lesz-e.

Úgy véljük, hogy az amerikai növekedési félelmek túl vannak gondolva, pénteken erős bérszámfejtési jelentésre számítunk

– mondta Alex Loo, a TD Securities deviza- és makro-stratégája.

A portál által megkérdezett közgazdászok arra számítanak, hogy az amerikai gazdaság 160 ezer új munkahelyet teremtett augusztusban, ami a júliusi 114 ezres növekedéshez képest fellendülést jelent. A közzétételek előtt a devizák és az amerikai állampapírok mozgása kevésbé volt markáns, mint a részvényeké. Az irányadó 10 éves amerikai kincstárjegy hozama közel két bázisponttal 3,82 százalékra, a kétéves hozam pedig 3,84 százalékra csökkent.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport