Töretlenül csökken az üzemanyag ára

2024.09.04. 10:10
Szeptember első napjai már a második csökkenést hozzák az üzemanyagárak tekintetében. A benzinért 5 forinttal fizetünk kevesebbet, a gázolaj ára azonban továbbra sem változik.

Újabb csökkenésről számolhatunk be az üzemanyagárak tekintetében. A holtankoljak.hu információi szerint csütörtökön 5 forinttal csökken a benzin ára. A gázolaj nagykereskedelmi ára továbbra is változatlan marad.

Szerdán az átlagárak a következőképpen alakulnak:

  • 95-ös benzin: 596 forint/liter,
  • gázolaj: 600 forint.

Az átlagárakhoz képest egyes kutakon a benzinért 554, a gázolajért pedig 561 forintot kell fizetni.

A tavaly decemberi árakat is elérhetjük

A Világgazdaság információi szerint a Brent típusú olaj ára 4 százalékkal, hordónként 74,5 dollárra, a WTI olaj ára pedig 3,3 százalékkal, 71,2 dollárra csökkent.

A portál szerint a Brent ezzel ledolgozta teljes 2024-es árfolyamnyereségét, és tavaly december óta a legalacsonyabb napon belüli szintre esett. Mindemellett a kiszivárgott információk szerint az OPEC+ országai napi 180 ezer hordóval növelik a kitermelést.

Már 600 forint alá esett az üzemanyag ára

Ahogy arról korábban beszámoltunk, számos bankház publikált olyan elemzést, amelyek a nemzetközi olajár esését valószínűsítik, így szeptembertől várhatóan tovább csökkennek az üzemanyagárak.

Az Mfor Üzemanyagár-figyelőjének előző hétvégi prognózisa szerint a mostani héten mindkét üzemanyagfajta átlagára 600 forint alá csökken. A legutóbbi árcsökkenéssel a 95-ös benzin esetén egy helyet változott a magyar árak pozíciója az uniós rangsorban, ezzel ugyanis megelőztük Szlovéniát – tették hozzá.