A kormány jövőre hatalmas pénzosztásba kezdhet a Bloomberg szerint, megszólalt Varga Mihály

2024.09.05. 19:27
A 2026-os választásra való felkészülés jegyében a költségvetési konszolidáció helyett ismét költekezés következhet. Matolcsy György nem ért egyet ezzel a politikával, de a kormány nagyon bízik Donald Trump győzelmében, és az orosz–ukrán háború befejezésében.

A kormány mindenképpen megvárja a novemberi amerikai elnökválasztás eredményét, valamint az év végi hitelminősítői felülvizsgálatot, melynek jelenlegi állása szerint Magyarország besorolása a befektetésre ajánlott kategória legalsó szintjén áll − írja a Bloomberg.

A cikk szerint a választási készülődés mintája nem fog nagyban eltérni a 2022-ben alkalmazottól, akkor azonban a gyermekesek személyijövelemadó-visszatérítése a legnagyobb inflációt gerjesztette az Európai Unióban, ami recessziót okozott a magyar gazdaságnak, illetve egy máig tartó megélhetési válsághoz vezetett.

A Bloomberg azt állítja cikkében, hogy a kormány a 2026-os választások előtt másfél éves költekezést hajtott végre, emiatt emelkedni fog a deficit. Ennek ellenére Orbán Viktor támogatja ezt, mert biztosított lehet a választási győzelme, akárcsak 2022-ben.

A Pénzügyminisztérium szóvivője nem kívánt nyilatkozni a Bloomberg cikkében leírtakkal kapcsolatban. Varga Mihály pénzügyminiszter a tervek szerint pénteken a Közgazdász-vándorgyűlésen beszél a költségvetési politikáról.

A járvány alatt elszállt a költségvetési hiány és a jegybanki alapkamat

A magyar költségvetés azonban továbbra is feszített, a hiány ugyanis 6,7 százalék volt. Ezen felül az Európai Unió 20 milliárd eurót tart vissza, valamint akadozik a gazdasági növekedés, és a forint sem erősödik kellően.

A piaci visszhang 2022-ben olyan súlyos volt, hogy a jegybank csak úgy tudta elkerülni a valutaválságot, hogy az Európai Unió legmagasabb szintjére emelte a kamatlábakat. Azóta 18 százalékról 6,75 százalékra csökkentették, bár továbbra is Magyarországon a legmagasabb a jegybanki alapkamat.

Matolcsy György, a jegybank elnöke elítélte a kormány költségvetési politikáját. „Elfogadhatatlan és életveszélyes ilyen költségvetési terhet végigvinni ebben az évtizedben” − mondta egy konferencián. „Ez mindig egy jó hiányprognózissal kezdődik az év elején, aztán korrigálni kell.”

2024-ben konszolidáció, 2025-től békebüdzsé?

A kormány 2024-ben konszolidációs tervet jelentett be, ami többek között egyes beruházások elhalasztását és a társasági különadót is magában foglalja. Ennek ellenére az Európai Bizottság júniusban túlzottdeficit-eljárással sújtotta Magyarországot, és intézkedéseket követelt az esetleges bírságok elkerülése érdekében.

A kormány igyekszik csökkenteni a gazdasági hiányt, valamint elsimítani a politikai és korrupciós botrányokat, utóbbiak viszont az ellenzék támogatottságát növelik. A Tisza Párt a semmiből jött, de a júniusi uniós választásokon közel harminc százalékos eredményt ért.

A miniszterelnök júliusban azt nyilatkozta, hogy 2025-ig meg kívánja duplázni a gyermeket nevelők személyi jövedelemadó kedvezményének mértékét. Továbbá államilag támogatott hitelprogramot indít a szakképzettek számára, valamint segítséget nyújt a kisvállalkozásoknak. Ezenfelül a lakásvásárlásra is további adókedvezményeket  jelenthetnek be.

A Pénzügyminisztérium szerint a gazdaságélénkítő terv nem veszélyezteti a költségvetést. A várható hiány 2024-ben 4,5, 2025-ben 3,7, a választás évében 2,9 százalékra csökken. A kormány tervei szerint teljesíthető a kitűzött hiánycél, ha csak a piaci helyzet nem kényszeríti korrekcióra.

A költségvetési hiány a világjárvány idején növekedett drasztikusan, viszont sokat vár a magyar kormány a novemberi amerikai választásokon, és Donald Trump győzelmében reménykedik, Úgy vélik, így gyorsan véget ér az orosz–ukrán konfliktus, és akkor békeköltségvetést tudnának bevezetni.

Varga Mihály szerint fake news a Bloomberg cikke

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-bejegyzésben kommentálta a gazdasági lap cikkét. A tárcavezető posztjában úgy fogalmazott, hogy „a Bloomberg szerint a Pénzügyminisztérium nem kívánta kommentálni az írást”. Ehhez hozzátette, hogy a szaktárca válaszában kérte, küldje el kérdéseit az újságíró. Ezt azonban nem kapta meg, így mindössze egy mondatban reagált a hírre: 

Ötcsillagos fake news!

A cikkben szereplő állításokkal kapcsolatban az Index megkereste a Pénzügyminisztériumot. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.