Ismét elhalasztja az olajkibocsátás növelését az OPEC

2024.09.06. 14:18
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) októberre azt tervezte, hogy napi 180 ezer hordóval megnövelik a kitermelésüket, amely az első lépés lett volna az érvényben lévő 2,2 millió hordós kitermelés-visszafogás fokozatos megszüntetésének. Azonban a tervezett termelésnövelést nem kezdik meg, hanem két hónappal elhalasztják.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei (OPEC+) csütörtökön közölte, hogy ismét meghosszabbítja az olajtermelés csökkentését, mivel a nyersolaj és az üzemanyagárak továbbra is zuhannak – írja a CNN a szervezet közleménye alapján.

Az OPEC eredetileg azt tervezte, hogy októbertől napi 180 ezer hordós kitermelésnövelést vezet be, hogy fokozatosan megszüntessék a jelenleg érvényben lévő 2,2 millió hordós kitermelés-visszafogást. Ezt azonban elhalasztották két hónappal feltehetőleg azért, mert a Brent típusú olajár ára az elmúlt napokban 75 dollár alá esett, korábban ennek megtartása volt a kitermelés nagymértékű visszafogásának célja. Ráadásul a szervezetet az is váratlanul érte, hogy Kína importja lényegesen alacsonyabb idén a vártnál.

Nem ez az első, hogy az OPEC+ meghosszabbítja a termeléscsökkentést a nyersolaj árának fellendítése érdekében. A csoport legutóbb júniusban hosszabbította meg a napi 2,2 millió hordós csökkentést szeptember végéig.

A 2,2 millió hordós napi kitermelés-visszavágás eredetileg egy rövid távú, önkéntes alapú lépés volt, amelyet 8 állam vállalt az 12 OPEC-tag és a hozzá az OPEC+ keretében társulók közül. Közülük a legrosszabbul Szaúd-Arábiát érintette a döntés, miközben például Oroszország könnyedén vállalta a kitermelés-visszavágást, mivel a szankciók miatt amúgy is visszaesett az exportja. A rövid távú csökkentés most már két éve tart.

A mostani bejelentés sem befolyásolta nagy mértékben az árakat, ugyanis a novekedes.hu szerint a hír hatására 73-ról átmenetileg 74 dollár fölé emelkedett Brent típus ára, de aztán hamar visszatért 73 dollár alá.