Hamarosan teljesen megváltozik az, ahogyan most vásárolunk

HNT 0757
2024.09.10. 21:17
A szakértők egyetértenek abban, hogy a jövő, sőt már a jelen kiskereskedelmében is elkerülhetetlen a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása, azonban az új technológia bevetése könnyen tönkreteheti a vásárlói élményt, ezért nem szabad kivenni az emberi tényezőt a vásárlókkal való kommunikációból.

Fináczy Eszter, a Decathlon ügyfélszolgálati vezetője, Mag István, a MOL Group Digital factory vezetője, Maksimovic Ágnes, a Kifli.hu marketingmenedzsere és Nagy Szabolcs, a BioTechUSA-cégcsoporthoz tartozó Scitec Nutrition marketingvezetője az AI Summit 2024 egy kerekasztal-beszélgetésén arra kereste a választ, hogy milyen hatásai vannak a mesterséges intelligenciának a kiskereskedelmi versenyképességre.

A világ a mesterséges intelligenciák irányába megy, ami egyszerre lehetőség és kényszer is Nagy Szabolcs szerint, ugyanis egy belső lehetőség a cégek számára, hogy gyorsabban, pontosabban és olcsóbban dolgozzanak az AI segítségével, de közben kényszer is, mert azok a cégek, akik nem kezdik el használni a mesterséges intelligenciát, versenyhátrányba kerülnek.

A vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy az AI alkalmazása elkerülhetetlen, mivel minden versenytárs alkalmazkodik a technológiához

– fogalmazott Nagy Szabolcs.

Mag István is látja ezt a kettősséget, de hozzátette, hogy az AI mostani felhasználásai Európában már előnynek számítanak, de világviszonylatban igazából hátránynak, ugyanis a kínai és amerikai cégek már sokkal régebb óta és sokkal jobban alkalmazzák ezt az új technológiát.

Mire használják a mesterséges intelligenciát a kiskereskedelemben?

Fináczy Eszter kifejtette, hogy ők elsősorban azért alkalmazzák a mesterséges intelligenciát, hogy minél személyesebbé tudják tenni a vásárlói élményt, ugyanis a gépek sok helyzetben kiválthatják a humán tőkét, amelyet így tényleg akkor lehet bevetni, amikor a személyes kapcsolatnak vásárló és eladó között tényleg van hozzáadott értéke.

Az AI különösen fontos szerepet tölt a Kifli.hu-nál, ahol – mivel a rendelést követően nagyon rövid időn belül meg kell érkeznie a termékeknek – prediktív analitikával próbálják meghatározni azt, hogy a következő napon hány rendelés várható, ugyanis ez alapján kell a raktárakat feltölteni. Azonban nemcsak ennek a kiszámításában és finomhangolásában segíthet az AI, hanem a rossz predikciók során segít eladni a raktárakban maradt „felesleget” is.

Az esős napokon több megrendelésre számítunk, de nem mindig jön be az időjárás-előrejelzés, így marad plusztermék a raktárakban. Ilyenkor lép színre a mesterséges intelligencia

– fejtette ki Maksimovic Ágnes, aki elmondta, hogy ilyen esetekben a rendszer képes automatikusan gerjeszteni a keresletet, például kedvezmények, ingyenes szállítás, ajándékokkal vagy jól időzített pushértesítésekkel. 

A Scitec Nutrition ezzel szemben elsősorban marketingcélokra használja a mesterséges intelligenciát. Egyrészről a rendszerük képes elemezni az elmúlt marketingkampányok eredményeit, amelyek alapján tervet készít arra, hogy a következő kampány során mely platformokról kell átcsoportosítani a kampányra szánt összegből, majd hozzátette, hogy szükség van a kreatív humán tőkére is, ugyanis az AI nem kísérletezik, csak a korábbi adatokat elemzi, így elkerülheti a figyelmét egy teljesen új megközelítés. Másrészről nagy segítséget nyújt a cég számára az AI a közösségi oldalakra gyártott tartalmaknál, mivel a vállalat az összes kontinensen jelen van, ezért a reklámvideókban fontos, hogy a célközönséget a saját nyelvükön érje el a tartalom.

Miután felvettünk egy tartalmat, azután a mesterséges intelligencia automatikusan lefordítja a szöveget, majd úgy a szereplők szájára illeszti azt, hogy tízből kilenc ember nem fogja észrevenni, hogy egy AI belenyúlt a videóba

– mondta Nagy Szabolcs.

Abban azonban egyetértettek a szakértők, hogy ha mindent automatizálnak és rábíznak a mesterséges intelligenciára, akkor könnyen túltelítődhetnek a potenciális vásárlók, ami rontani fogja a vásárlói élményt, pedig pont annak a tökéletesítése lenne a cél, ezért nem szabad kivenni az emberi tényezőt a vásárlókkal való kommunikációból.

(Borítókép: Nagy Tamás / Economx)