Durván lecsapott a jegybank az egyik legnagyobb magyar bankra

2024.09.12. 11:51
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 32,5 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra és leányvállalatára a korábbi felügyeleti határozatokban foglalt intézkedési kötelezettségek elmulasztása miatt – jelentette be az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Előrebocsátották, hogy a feltárt szabályszegéseknek nem volt jelentős hatásuk a bankok biztonságos működésére, az ügyfélkörre, illetve a pénzpiacra sem, ugyanakkor az MNB ismételten előírta a jogsértések mielőbbi kiküszöbölését. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozataiban ismételten kötelezte az MBH Bankot, valamint az MBH Befektetési Bankot, hogy tegyenek eleget a jegybank korábbi határozatában foglalt felügyeleti intézkedéseknek.

A pénzügyi felügyelet 2022–2023-ban csoportszintű átfogó vizsgálatot folytatott az MBH-csoportnál. A vizsgálatot lezáró határozatában az MBH Banknál többek között a belső ellenőrzés és az adatszolgáltatási terület létszámhiányos működését, a likviditási adatszolgáltatási jelentések késedelmes teljesítését, az informatikai sérülékenységvizsgálatok kezelésének gyakorlati és szabályozási hiányosságait, valamint egyes nem kellően biztonságos informatikai rendszerek kockázatát tárta fel. Az MBH Befektetési Banknál alapvetően az informatikai sérülékenységvizsgálatok kezelésének gyakorlata és szabályozása kapcsán azonosított hiányosságokat.

A pénzügyi felügyelet intézkedéseinek nyomon követése, a benyújtott intézményi beszámolók ellenőrzése és kiértékelésekor jegybank megállapította, hogy az érintett társaságok nem tettek maradéktalanul eleget a felügyelet által előírtaknak a határozatokban megszabott teljesítési határidőn belül.

Emiatt az MNB a változatlanul meglévő jogszabályi hiányosságok miatt az MBH Bankra 28,5 millió forint, az MBH Befektetési Bankra 4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki.

Végső határidők tűzésével kötelezte őket arra is, hogy rendkívüli adatszolgáltatás keretében számoljanak be a problémák megszüntetésére tett intézkedéseikről.

A bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek számított többek között, hogy az intézmények a korábbi határozatokban alkalmazott felügyeleti intézkedéseket nem teljesítették maradéktalanul, illetve az MNB figyelembe vette az MBH Bank pénzpiacon betöltött jelentős szerepét és súlyát is. Az MNB az OTP-re is lesújtott a nyáron.