Nemzetgazdasági Minisztérium: Ezen a területen egyre több kockázat jelent meg

2024.09.12. 18:04
Pénzügyi tudatosság és tőkepiaci unió a fókuszban. Szakdiplomaták tanácskoztak a magyar elnökség keretében – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium. A digitális pénzügyi szolgáltatások terjedésével egyre nagyobb kockázatok jelentek meg, többek között az online csalások terén.

Az EU Tanácsának soros magyar elnöksége keretében szeptember 9–10-én került megrendezésre a pénzügyi szabályozással foglalkozó uniós szakdiplomaták immár hagyománnyá vált informális találkozója. A napirenden a pénzügyi tudatosság, a Tőkepiaci Unió, valamint az uniós jogalkotási ciklus prioritásai szerepeltek – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A konferencián Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára kiemelte, a versenyképesség, ezen belül a pénzügyi versenyképesség szerepét és fontosságát, amelyek további erősítése elengedhetetlen az EU gazdasági jövője szempontjából.

A hatékonyság és piaci stabilitás

Magyarország az első tagország, amelyik az Európai Unió 2024–2029 közötti Stratégiai Agendájának prioritásait átülteti a Gazdasági és Pénzügyi Tanács munkájába. Kiemelte a pénzügyi szolgáltatások területén zajló tárgyalások előmozdításának fontosságát, különösen a hét jelenleg tárgyalt jogalkotási csomagot, amelyek célja az EU versenyképességének és ellenálló képességének növelése. 

A közlemény szerint a találkozó egyik kiemelt pontja a Tőkepiaci Unió volt, ami 2015 óta az EU egyik kulcsfontosságú projektje. Bár jelentős előrelépések történtek, az új kihívások hatására további fejlesztések váltak szükségessé. Magyarország javasolja a pénzügyi szektor átfogó áttekintését, hogy azonosítsák a beavatkozást igénylő területeket, és egyszerűsítsék a jogalkotási folyamatokat.

A hatékonyság és piaci stabilitás a magyar elnökség számára fontos célok, így a szükségtelen zavarok elkerüléséhez elengedhetetlen olyan kiegyensúlyozott szabályozás létrehozása, mely figyelembe veszi a pénzügyi termékek gyors innovációját.

A közleményben azt is kiemelték, hogy a konferencia másik fő témája a pénzügyi tudatosság növelése volt, hisz a digitális pénzügyi szolgáltatások terjedésével egyre nagyobb kockázatok jellennek meg, többek között az online csalások terén.

A Pénzügyi Tudatosság Fejlesztési Stratégia célja, hogy növelje a lakosság pénzügyi ismereteit, csökkentse a kiszolgáltatottságot, és egy tudatosabb társadalmat hozzon létre. A magyar kormány szerint a pénzügyi tudatosság növelése hozzájárulhat a tőkepiacokon való részvétel növeléséhez, és egy biztonságosabb, átláthatóbb pénzügyi környezet megteremtéséhez.