Az utóbbi időszakban a vártnál jobban teljesített, ám most satuféket nyomott a kulcságazat

2024.09.13. 09:29
Bár az elmúlt hónapokban iparági szakembereket is meglepő módon teljesített az építőipar, júliusban azonban nagyot fékezett a nemzetgazdasági szempontból is fontos iparág. Ráadásul rendkívül alacsony bázishoz képest tette mindezt. Az idei év eddigi időszakában azonban összességében bővült az építőipari termelés volumene.

A nyers adatok szerint 6,2 százalékkal elmaradt az építőipari termelés volumene 2024 júliusában az egy évvel korábbitól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Az adatokból kiderült, hogy: 

  • Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 2,8, az egyéb építményeké 10,6 százalékkal.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,1, az egyéb építmények építésében 9,8 százalékkal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 8,6 százalékkal bővült.
  • A megkötött új szerződések volumene 108,0 százalékkal nőtt. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 22,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 283,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A kiugró növekedést az útépítésekre kötött nagy értékű szerződések okozták.
  • Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 21,0 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,4 százalékkal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 47,8 százalékkal nőtt.

Továbbá, a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,0 százalékkal nagyobb volt a júniusinál.

Az építőipari termelés volumene pedig 3,0 százalékkal bővült 2024 első hét hónapjában az előző év azonos időszakihoz mérten. Az előző négy hónapot tekintve: áprilisban 15,6, májusban 7,2 százalékkal nőtt a termelés volumene éves bázison. Júniusban fékezett a termelés (-1,4 százalék), ám júliusban ismét növekedés figyelhető meg éves szinten (+6,2 százalék) – igaz, rendkívül alacsony bázishoz mérten.