Ismét vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal a SPAR-nál

2024.09.16. 12:37
A Gazdasági Versenyhivatal utóvizsgálat keretében „következetesen és tüzetesen” vizsgálja a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. által vállalt kötelezettségek végrehajtását. A nemzeti versenyhatóság figyelmeztetett, hogy hiányos teljesítés vagy elmaradt igazolás esetén a GVH jelentős bírságot szabhat ki. Az új vizsgálatra azután kerül sor, hogy az Európai Unió Bírósága az uniós joggal ellentétesnek minősítette a magyar kormány által bevezetett árstopot.

Utóvizsgálat keretében vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. (SPAR) által vállalt kötelezettségek végrehajtását – olvasható a GVH sajtóközleményében.

A kiskereskedelmi cég – a GVH 2020 decemberében lezárult vizsgálatában – többek között azt vállalta, hogy új, regionális beszállítói rendszert alakít ki, növeli a magyar kistermelő beszállítók értékesítési lehetőségeit, emellett új munkahelyeket is teremt. A folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárás során a GVH azt vizsgálja, hogy a SPAR maradéktalanul és határidőben végrehajtotta-e a jóvátételi programban önként vállalt kötelezettségeit.

A sajtóközlemény szerint a 2020 decemberében lezárult vizsgálat során a GVH feltárta, hogy a SPAR jogsértő beszerzői gyakorlatot alakított ki, valamint visszaélt jelentős piaci erejével.

A GVH megállapította, hogy a SPAR bónuszrendszere indokolatlanul és egyoldalúan írt elő díjakat a beszállítóknak azért, hogy termékeik a bolthálózat polcaira kerülhessenek.

A GVH Versenytanácsa a jogsértések megállapításán túl egy összetett, mintegy 1,7 milliárd forintos kötelezettségvállalási program végrehajtását rendelte el a cég számára az eljárás eredményeként. Ennek része volt teljesen új, korábban nem létező munkahelyek létesítése is.

A SPAR a versenyhatóság felé azt vállalta, hogy hat regionális szállítói központot (Győr, Hódmezővásárhely, Nyíregyháza, Pécs, Székesfehérvár, Zalaegerszeg) alakít ki a magyar helyi kistermelő beszállítók értékesítési lehetőségeinek növelésére. A cég vállalta, hogy a regionális rendszer 90 százalékban új mikro-, kis és közepes méretű beszállítóknak juttat lehetőségeket. Emellett a SPAR vállalta azt is, hogy a minőségaudit, a logisztika, a raktározás és a marketing területén is oktatással segíti a beszállítók tevékenységét.

A GVH felhívta a figyelmet, hogy a kötelezettségvállalások végrehajtását a nemzeti versenyhatóság minden esetben következetesen és tüzetesen vizsgálja. Hiányos teljesítés vagy elmaradt igazolás esetén a GVH jelentős bírságot szabhat ki az érintett vállalkozásra.

Az új vizsgálatra azután kerül sor, hogy az Európai Unió Bírósága az uniós joggal ellentétesnek minősítette a magyar kormány által bevezetett árstopot, amely kapcsán a SPAR egy korábbi büntetés miatt beperelte a magyar kormányt. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint Brüsszel ezzel az árdrágító multik oldalára állt.

Megérkezett a SPAR reakciója

A kötelezettségvállalások végrehajtását a nemzeti versenyhatóság minden esetben megvizsgálja, melynek kapcsán a SPAR együttműködik a GVH-val, igazolja a vállalások teljesítését, ahogy tette ezt a múltban is – írja a SPAR.

A SPAR Magyarország 2021-ben indította el Régiók Kincsei programját a helyi kistermelők kiváló minőségű, kézműves termékeinek piacra juttatása érdekében. A vállalat hat megyei jogú városban – Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Hódmezővásárhelyen, Nyíregyházán, Pécsett és Győrben –, valamint – a kötelezettségvállaláson túl – Budapesten is kialakított olyan központokat, ahol magyar mikro- és kis méretű vállalkozások, termelők, kézművescégek, kis borászatok és sörfőzdék az adott régió számára értékesíteni tudják termékeiket.

A vállalat a kötelezettségvállalás keretében 23 új munkahelyet hozott létre, új munkakörökkel. A SPAR csak Magyarországon gyártott, lehetőleg hazai alapanyagból készült termékeket válogat be a programba, amelyeknél fontos, hogy kötődjön az adott régióhoz, értéket teremtsen vele a gyártója.

Ezzel a helyi partnerek lehetőséget kapnak, hogy az adott régiós központ néhány tíz kilométeres vonzáskörzetéből, a szállítási láncokat lerövidítve, minél kisebb környezeti terhelést okozva tudják folyamatosan beszállítani magas minőségű termékeiket.

A SPAR Magyarország jelenleg 122 beszállító 533 termékét forgalmazza a program keretében. A vidéki termelőket és kisvállalkozásokat segítő programban részt vevő cégek együttesen több mint 600 főt foglalkoztatnak, és olyan kistérségekben is támogatják a munkahelyek megőrzését és a munkahelyteremtést, ahol kevésbé vannak jelen nagyobb vállalkozások.

A kötelezettségvállalás ugyan három évre – 2023. december 31-ig – szólt, de a SPAR a továbbiakban is működteti és működtetni fogja a kistermelőket támogató programját – nyomatékosították.