Magyarország zsarolhatóságáról kérdezték Orbán Viktor politikai igazgatóját

PAP 6964
2024.09.16. 13:03
„Nem tudnak minket olyan helyzetbe hozni, hogy zsaroljanak. Nem tudják a szuverén magyar politikát kikezdeni” – mondta az Economxnak adott interjújában Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatóját a kormányzat gazdasági receptjéről is kérdezték.

„Az finanszírozza Magyarországot, aki a legjobb ajánlatot teszi, és az biztosítja Magyarország olajszükségleteit, aki a legjobb lehetőséget kínálja” – szögezte le az Economxnak adott interjúban Orbán Balázs arra a kérdésre, hogy a gazdasági praktikum szempontjából beleférhet-e, hogy akár Kína finanszírozza Magyarországot, és – mondjuk – Nigériából szerzünk olajat.

Az interjúból megtudtuk azt is, hogy Orbán Balázs szerint:

  • A nyugati, liberális világon belül megjelent egy új stratégia, aminek az a lényege, hogy a világgazdaságot fel kell osztani. Ez az, amit mi blokkosodásnak szoktunk nevezni.
  • Kifejtette azt is, hogy a blokkosodás Magyarország számára miért nem jó. Röviden azért, mert a magyar gazdaság nyitott; a GDP-arányos export a 81 százalékot is meghaladja, így a bezárkózásból hátránya származna.
  • „Mi piaci értelemben semlegesek vagyunk, vagyis minden piacra szeretnénk termelni, és nem akarunk kereskedelmi háborúkba belekeveredni, valamint geopolitikai értelemben is kimaradunk a blokkok közötti konfliktusokból.”
  • „Technológiai értelemben is semlegesek vagyunk, a minőség alapján választunk technológiát, és nem ideológiai alapon, ugyanez igaz a befektetésekre: az, hogy ki tud jó üzletet hozni Magyarországra, nem világnézet függvénye.”
  • Orbán Balázs szerint csak uniós forrásokból, csak londoni befektetők által nem lehet finanszírozni a magyar gazdaságot, kellenek az alternatív finanszírozási stratégiák, csatornák is.
  • Ugyanez igaz az energetikára is. A magyar gazdaság versenyképességét azzal kell biztosítani, hogy a legalacsonyabb energiaárakat keressük a politikus szerint.
  • „Mindenki versenyezzen azért, hogy a magyar gazdaság sikeréhez hozzá tudjon járulni.”
  • Emlékeztetett, hogy Azerbajdzsánban Magyarország részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, s a Mol a harmadik legfontosabb szereplő a legnagyobb azeri tengeri olajmezőben.
  • „Nem tudnak minket olyan helyzetbe hozni, hogy zsaroljanak. Nem tudják a szuverén magyar politikát kikezdeni.”
  • Kiemelte, hogy Donald Trump győzelme a kormány számára két szempontból fontos: „Egyrészt a békepolitikája miatt, tehát a szomszédunkban zajló és minket is veszélyeztető háborút megállítaná, másrészt pedig kinyílna annak peremfeltétele, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között újra megszülessen egy stratégiai megállapodás.”
  • Ha nem Donald Trump lesz az elnök, akkor „nyilván készek vagyunk arra is, hogy megpróbáljuk ezt a fajta kohabitációt, nem túl kedélyes együttélést továbbvinni, meglátjuk, hogy sikerül-e. Négy év rutinunk van benne”.

Orbán Balázs szerint véget ért a békés aranykor

„A kormányzati politikusoknak nem elég jól végezni a munkájukat, azt a kornak megfelelő eszközök segítségével meg is kell mutatni a világnak, mert a választópolgárok igenis kíváncsiak arra, mi miért történik, és hogyan” – mondta az Indexnek adott exkluzív interjúban Orbán Balázs egy héttel ezelőtt.

„A politika egyrészt mindenhol polarizálódik, tehát a békés aranykor, ahol kedélyes öregurak politikai vitákat folytatnak egymással, véget ért. A nyugati civilizáción belül is világok harca zajlik: valaki családpolitikában, valaki migrációban gondolkodik, átmenet nem nagyon képzelhető el. Ez mindenképpen új helyzet” – világított rá interjúnkban a miniszterelnök politikai igazgatója.

(Borítókép: Orbán Balázs 2023. december 22-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)