Erre mindenkinek figyelnie kell: rengeteg pénzt emeltek le a bankkártyákról

2024.09.17. 15:13
Idén a második negyedévben 9 milliárd forint kárt okoztak a bankkártyás és bankszámlás csalók – annak ellenére, hogy egyre hatékonyabban lépnek fel a bankok a bűnözők ellen. A csalások összértéke nőtt, 2,77 milliárd forintot emeltek le a kártyákról.

Három hónap alatt csaknem 9 milliárd forint kárt okoztak a bankkártyás és bankszámlás csalók, ezt pedig túlnyomórészt az ügyfelekre terhelték a pénzintézetek – számolt be erről a Bank360. A kártyaadatokat az interneten lopják el. A számlás visszaélések döntő részében a mobil- vagy internetbankba lépnek be a bűnözők,

akik az utóbbi esetekben átlagosan 2 millió forintot szereztek meg a rászedettektől.

Pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint egyre hatékonyabban lépnek fel a bankok a bankkártyás csalók ellen. Több mint 300 ezer csalási kísérletet akadályoztak meg a második negyedévben. A sikeres visszaélések száma 51 862 volt, ötezerrel kevesebb, mint az első negyedévben.

A csalások összértéke ugyanakkor nőtt: 2,77 milliárd forintot emeltek le a bűnözők a kártyákról. A módszerek között az adathalászat vezet, ez a legáltalánosabb. A csalások döntő része a határon átnyúló tranzakciók során történik. Ilyen esetben leggyakrabban a kártyabirtokosra hárul a károk viselése.

A második negyedévben a magyarországi elektronikus pénzforgalomban 4509 sikeres visszaélés történt, ezek összértéke nagyjából 6 milliárd forintra rúgott. A sikertelen visszaélések száma 5881 volt, így 4,65 milliárd forint ellopását akadályoztak meg a bankok.