Kemény pofonba szaladt bele Németország, itt a hátraarc Amerika egyik legnagyobb vállalatától

2024.09.17. 10:45
Hiába lobbizott érte személyesen Olaf Scholz német kancellár, az Intel leállította az új magdeburgi gyárának építését. A német történelem legnagyobb külföldi beruházásának leállítására azt követően került sor, hogy az amerikai globális cégcsoport is hatalmas veszteségeket könyvelhetett el.

Az amerikai chipgyártó, az Intel leállította az új magdeburgi gyárának építését, mert maga a vállalat is nehéz gazdasági helyzetbe került – hívta fel erre a figyelmet a Bild. Pedig az egész német csúcspolitika lobbizott a beruházásért.

Olaf Scholz német kancellár elsőként szólalt fel az Intel elkötelezettsége mellett, amelynek köszönhetően – a politikus korábbi szavai szerint – Németország függetlenebbé vált volna a globális félvezetőpiacon.

A német történelem legnagyobb közvetlen külföldi befektetése 30 milliárd euróra rúgott, de már az is kérdéseket vetett fel, hogy az Intelt közel 10 milliárd eurónyi adófizetői pénzzel csábították.

Érdemes felidézni Robert Habeck német gazdasági miniszter korábbi szavait is, amelyek szerint „erős befektetésnek a jövőbe” jelzővel titulálta az Intel magdeburgi terveit. Azt is mondta, hogy az Intel döntése azt mutatja, hogy „Németország egy rendkívül vonzó telephely”. 

Sok gazdasági szakértő már akkor figyelmeztetett, az Intel idővel meggondolhatja magát. Az amerikai cég ugyanis bajban van, milliárdos veszteséget termel, és azt is bejelentette, hogy 15 ezer munkahelyet szüntet meg.

Az mindenesetre biztossá vált, hogy bár a német üzem termelését legkésőbb 2028-ra tervezték, most leáll a beruházás. Christian Lindner szövetségi pénzügyminiszter pedig máris azt szeretné, hogy a pénzt, amelyet az üzem létrehozásához kellett folyósítani, inkább a költségvetési lyukak betömésére fordítsák.