Rekordveszteséggel zártak a Tiltott Csíki Sört és a Csíki Csipszet gyártó cégek

2024.09.19. 09:53
Veszteséggel zárta az évet a Tiltott Csíki Sör és a Csíki Csipszet gyártó két vállalat. A hatalmas veszteségek mellett a vállalatok adósságállománya is jóval magasabb, mint az éves bevételek.

A román cégadatbázisban megjelentek alapján a Tiltott Csíki Sört gyártó vállalkozás, vagyis a Lixid Project SRL vesztesége tavaly 10 millió lej (793 millió forint) fölé ugrott. Az árbevétel a 2022-es 30,6 millió lejről (2,427 milliárd forint) 31,3 millió lejre ugrott (2,482 milliárd forint), viszont a növekedés mértéke nem egyezik az infláció mértékével. 

A Magyar Hang információi szerint a vállalkozás adósságállománya több mint 101 millió lej (8 milliárd forint)ami a tavalyi összforgalom több mint háromszorosa. A sörgyár nyeresége 2019 óta minden évben negatív eredménnyel zárt. A nyereség mellett a dolgozók száma is folyamatosan csökken. 2020-ban a vállalat még 130 alkalmazottat foglalkoztatott, tavaly már csak 89-et.

A tulajdonos, Lénárd András másik cége, a Csíki Csipszet is gyártó Pityóka Gyár SRL esetében szintén nagyobb az adósság, mint a bevétel. Az éves forgalom 50 millió lej (3,9 milliárd forint) volt, míg az adósság 73 millió lej (5,7 milliárd forint).

A vállalat 2023-ban 6 millió lej (475 millió forint) mínuszban volt, az azt megelőző évben pedig 9,6 millió lejes (761 millió forint) veszteséget könyvelt el. A csipszgyár saját tőkéje is a negatív számok között szerepel, 24 millió lejes (1,9 milliárd forint) mínuszban van, ami azt jelentheti, hogy a gépek és berendezések is el vannak zálogosítva.

Nem először van bajban a cég

Mi is beszámoltunk arról, hogy az év elején a cég holland résztulajdonosa csődeljárást indított a Csíki sör ellen. Cikkünkre a vállalat röviden reagált: „Relax! Nem vagyunk csődben! Részletek később.” 

Később a cégtulajdonos Lénárd András azért került a hírekbe, mert egy gyorshajtásbüntetését akarta elkerülni. Fellebbezésében arra hivatkozott, hogy ő magyar állampolgár, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja, diplomata-útlevéllel is rendelkezik. Diplomata-útlevelét később visszavonták.