Nagy megállapodás született: új korszakba lép a magyar vasút

DN020992
2024.09.25. 12:51
Az automatizált jövő felé halad a magyar vasút. Erről árulkodik egy frissen kötött megállapodás, amelyet a berlini Innotrans kiállításon írt alá Rózsa Szabolcs, a BME Építőmérnöki Karának dékánja, Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója és Johannes Max-Theurer, a Plasser & Theurer vezérigazgatója. Az együttműködés keretében a felek számos közös kutatási projektet indítanak, amelyek központi eleme a vasúti pályák állapotának felmérése és a digitalizált adatfeldolgozás automatizálása.

A tudás, a modern technológia és az erőforrások egyesítésével segítené a vasúti pályák és azok környezetének feltérképezését Magyarország vezető építőmérnöki képzőhelye (BME), a legnagyobb hazai vasútépítő cégcsoport (V-Híd) és Európa legnagyobb vasútépítő-gépgyártó cége, a Plasser & Theurer.

Az erről szóló együttműködési megállapodást a berlini Innotrans kiállításon írta alá Rózsa Szabolcs, a BME Építőmérnöki Karának dékánja, Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója és Johannes Max-Theurer, a Plasser & Theurer vezérigazgatója szerdán.

A fejlesztésekbe bevonják az egyetemi hallgatókat is

A vasúti közlekedés jövőjének alakításában kulcsszerepet kap a technológiai fejlesztés és a digitalizáció. Éppen ezért a megállapodás célja az innováció előmozdítása, a fenntarthatóság és hatékonyság növelése, valamint a vasúti pályák környezetének digitalizálása és optimalizálása.

Ez a partnerség lehetővé teszi, hogy hallgatóink első kézből ismerjék meg a legmodernebb technológiákat, és valós projektek keretében szerezzenek tapasztalatot azok alkalmazásában

– fogalmazott Rózsa Szabolcs, a BME Építőmérnöki Karának dékánja. Johannes Max-Theurer, a Plasser & Theurer vezérigazgatója szerint „a know-how és az erőforrások egyesítése révén fenntartható megoldások születnek, amelyek a vasúti közlekedés jövőjét szolgálják”.

A projekt célja, hogy a geotechnikai adatok felhasználásával optimalizálják a pályaépítési folyamatokat, csökkentve a költségeket és növelve a hatékonyságot.

Az együttműködés keretében a felek számos közös kutatási projektet indítanak, amelyek központi eleme a vasúti pályák állapotának felmérése és a digitalizált adatfeldolgozás automatizálása.

Ez az együttműködés lehetőség arra, hogy a hazai vasútépítés technológiai fejlesztései új szintre lépjenek. A célunk, hogy a jövő vasútvonalait olyan megoldásokkal építsük, amelyek a fenntarthatóságot és a hatékonyságot helyezik előtérbe

– emelte ki Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója. A szerződő felek szerint a kezdeményezés nemcsak a hazai vasúti rendszer fejlődéséhez járul hozzá, hanem nemzetközi szinten is példaként szolgálhat a fenntartható és innovatív mobilitás terén.

(Borítókép: Johannes Max-Theurer, a Plasser & Theurer vezérigazgatója, Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója és Rózsa Szabolcs, a BME Építőmérnöki Karának dékánja 2024. szeptember 25-én. Fotó: Berta Márton)