Bayer Zsolt bojkottra szólított fel: Mától nem megyünk a SPAR-ba, soha, semmiért

2024.09.26. 12:59
„Adjátok tovább, terjesszétek, és vegyétek komolyan: mától nem megyünk a SPAR-ba, soha, semmiért” – írta legfrissebb véleménycikkében Bayer Zsolt. A jobboldali publicista szerint a SPAR a kormányra mutogat, miközben más kiskereskedelmi szereplők ugyanabban a piaci környezetben hatékonyan működnek.

Bayer Zsolt a Magyar Nemzet hasábjain egy véleménycikket publikált. Itt több közéleti területet érintett, de talán a legfontosabb, hogy bojkottra szólított fel a SPAR ellen. Mint ismert, korábban a SPAR és a kormány éles összetűzésbe került, elsősorban a különadók miatt: a vállalat szerint „a SPAR Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon” – egy kiszivárgott levél szerint.

Érdemes felidézni, a felek március 11-én léptek a startmezőre, miután a Financial Times közhírré tette: a hazai kiskereskedelmi piacon 641 üzlettel jelen lévő áruházlánc anyacége az Európai Unióhoz fordult a 2022-ben bevezetett magyarországi extraprofitadó miatt, felróva annak diszkriminatív jellegét, uniós jogszabályokba ütköző kiszabását.

Mint ismert, a SPAR vezetőit Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter korábban berendelte a tárcájához, ahol „feszült hangulatú beszélgetés” zajlott.

Bayer Zsolt: Mától nem megyünk a SPAR-ba

Mint megírtuk, a Gazdasági Versenyhivatal utóvizsgálat keretében „következetesen és tüzetesen” vizsgálja a SPAR Magyarország által vállalt kötelezettségek végrehajtását. A nemzeti versenyhatóság figyelmeztetett, hiányos teljesítés vagy elmaradt igazolás esetén a GVH jelentős bírságot szabhat ki. Az új vizsgálatra azután kerül sor, hogy az Európai Unió Bírósága az uniós joggal ellentétesnek minősítette a magyar kormány által bevezetett árstopot. Bayer Zsolt most ezzel az üggyel kapcsolatban azt írta:

A SPAR a második legnagyobb (883 milliárd forint) árbevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzletlánc, ennek ellenére jóval elmarad az első legnagyobb forgalmú üzletlánc nyereségességétől, mi több – veszteséges. A SPAR árbevétele 117 milliárd forinttal nőtt 2023-ban, eközben vesztesége 5,1 milliárd forinttal volt több. A 2022-es évet 13,1 milliárd, míg a 2023-as évet 18,2 milliárd forint veszteséggel zárta. A 2023-as beszámolójának kiegészítő mellékletében veszteségességének okaként a kiskereskedelmi különadó-befizetési kötelezettséget és a megnövekedett energiaköltséget említi.

A publicista szerint a SPAR a kormányra mutogat, miközben más kiskereskedelmi szereplők ugyanabban a piaci környezetben hatékonyan működnek. „A hat nagy kiskereskedelmi lánc (Aldi, Auchan, Lidl, Penny, SPAR, Tesco) közül a SPAR bevételarányos nyeresége az egyik legrosszabb, és 2018 óta évről évre folyamatosan romlott, 2023-ban −2,1 százalék volt, míg a versenytársai többsége nyereséggel zárta az évet.”

Bayer Zsolt szerint a SPAR anyag- és személyi jellegű ráfordításai között az eladott áruk beszerzésiérték-aránya 65,2 százalékot tett ki tavaly, ez pedig a hat nagy kiskereskedelmi üzlet közül a legalacsonyabb. Szerinte ebből az következik, hogy

a SPAR a fentiek alapján versenytársainál drágábban üzemelteti az üzletláncot, és ez a bevételarányos nyereség romlásában is tükröződik.

Bayer Zsolt arra is kitért, hogy a SPAR elsődleges célja az lenne, hogy szűnjön meg a 4,5 százalékos különadó, mert akkor új befektetéseket hajtana végre Magyarországon. „Az európai testület azonban nem tett semmit, ugyanis a 2020-as Tesco-perhez hasonlóan itt is azt az álláspontot képviselték, hogy a progresszív különadók nem jogellenesek. Ennek ellenére az EU Bírósága 2024 szeptemberében az uniós joggal ellentétesnek minősítette a magyar kormány által bevezetett árstopot.”

Ennyi. És azt pontosan tudjuk, hogy az EU Bírósága nem bírákból, hanem aljas és gátlástalan gazemberekből áll, akik politikai furkósbotként működnek – lásd migránsügyi ítéletük. De sajnos ma még ezekkel a rohadékokkal nem tudunk mit kezdeni, nyugalom, eljön annak is az ideje. Ellenben a SPAR-ral most azonnal tudunk mit kezdeni! Ráadásul semmiből nem áll! Egyszerűen hirdessünk bojkottot ellenük. Normális és tisztességes magyar ember mától be ne tegye a lábát egyetlen SPAR-üzletbe sem. Drágák is, szarok is, ráadásul aljas gazemberek is. Ezek ne új befektetéseket hajtsanak végre nálunk, hanem takarodjanak innen a büdös francba, de örökre!

A véleménycikkét úgy zárta, hogy „adjátok tovább, terjesszétek, és vegyétek komolyan: mától nem megyünk a SPAR-ba, soha, semmiért. Oda le, a Facebook s az egyéb szociális média rettenetes bugyraiba, és természetesen a túloldali sajtó pöcegödrébe üzenjük, jó hangosan”.

Később Heiszler Gabriella, a SPAR ügyvezető igazgatója a Linkedinen közzétett bejegyzésében arról írt, hogy a válallat 2023 után 2024-ben is elnyerte a Magyar Termékekért Vásárlói Nívódíjat.

Számunkra vásárlóink visszajelzései mindenkor rendkívül fontosak. Éppen ezért tölt el büszkeséggel, hogy a Magyar Termékekért Kereskedelmi Nívódíj története során másodszor, 2023 után 2024-ben is a SPAR nyerte el a Vásárlói Nívódíjat, vevőink döntése alapján. Szeretném köszönetemet kifejezni nekik, mert előnyben részesítik a magyar termékeket, de hálával tartozom magyar beszállító partnereinknek is, akik mindenkor a legjobb minőséget hozzák el polcainkra. A kör azonban nem lenne teljes, ha nem emlékeznék meg kollégáim áldozatos munkájáról, akiknek a segítségével elértük az élelmiszer termékterületen, hogy 90% feletti arányban dolgozhatunk hazai beszerzési forrásokkal.

– fogalmazott.