Rengeteg kávét fogyasztanak a magyarok, de van egy hely, ahol még többet isznak

2024.09.29. 15:37
Második helyen végzett Magyarország a kávéfogyasztás rangsorolásán a Közép-Európában. A Mol összegyűjtötte a régió kávéfogyasztási szokásait 2024-ben. Előttünk a csehek végeztek, de csak minimális előnnyel vezetnek.

Második helyen áll a régiós kávéfogyasztási rangsorban Magyarország – derül ki a Mol szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményéből.

A kávé világnapja alkalmából a vállalat összegyűjtötte az idei év első nyolc hónapjának fogyasztási statisztikáit. 2024. január és augusztusa között a régióban található Mol töltőállomásain

több mint 40 millió csésze kávét értékesítettek – ez percenként több mint 120 csésze kávénak felel meg.

A közleményből kiderült, hogy Közép-Európában a csehek a legnagyobb kávéfogyasztók, de csak  minimális előnnyel vezetnek a magyarok előtt. Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a vállalat kávénagykövete, aki napi 6–7 csésze kávét is elfogyaszt.

Többször beszéltem már róla, hogy az olaszoknak és magyaroknak rengeteg közös vonásuk van. Most bebizonyosodott, hogy ezek között ott van a nagy kávéfogyasztás is, még akkor is, ha Magyarországon a fogyasztott kávék típusa elég eltérő is az Olaszországban jellemzőektől

– hangsúlyozta az olasz szakember.

Az ízlést illetően nagyobb különbségek mutatkoznak meg az egyes országok között. Magyarországon az espresso az első számú favorit, ezt követi a cappuccino és a latte. Szlovákiában hasonló a sorrend, náluk az espresso és a hosszú kávé vezeti a rangsort. Szerbiában úgyszintén felkerült a dobogóra a presszó kávé és a cappuccino, azonban a második helyre az espresso tejjel került. Csehországban a latte, americano, cappuccino, a horvátok pedig espresso macchiatto, espresso, cappuccino hármasban hisznek, ha kávét kell választani.

A kávé világnapját 15 éve, 2009 óta ünneplik világszerte szeptember 29-én a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) kezdeményezésére.