Szeptember utolsó napjai erősödést hoztak a forintnak

2024.09.30. 08:12
Változott a forint árfolyama hétfő reggelre, az euróért 396,80 forintot kell fizetnünk.

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben – adta hírül az MTI.

Az eurót hétfő reggel 396,80 forinton jegyezték, alacsonyabban a péntek esti 397,02 forintnál. A dollár jegyzése 355,57 forintra gyengült 355,91 forintról, a svájci franké pedig 422,47 forintról 422,45 forintra változott.

Az euró 1,1162 dollárt ért a péntek esti 1,1156 dollár után.

Németország erős befolyással lehet a forintra

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az euróval szemben nagyobb mértékben gyengült a forint, kéthetes mélypontra esett a magyar deviza. Ebben a vártnál érdemben gyengébb európai beszerzésimenedzser-indexek játszottak szerepet, amelyek hatására az euró is számottevően gyengült a dollárral szemben, mivel ismét felerősödtek a recessziós félelmek az európai gazdaságban.

A magyar tőzsde ismét történelmi csúcsot döntött, amelyben a magyar blue chipeknek volt meghatározó szerepük. A forint gyengülése a következő napokban is folytatódott, szerdán 395 fölé, majd csütörtökön 396-ig gyengült a jegyzés. Ebben ismét a nemzetközi folyamatok játszottak szerepet.

Az Európai Központi Bank kapcsán erősödtek a kamatcsökkentési várakozások, már a következő ülésen lépést várnak a befektetők a gyengébb gazdasági kilátások nyomán.

Ez pedig nagyobb volatilitást eredményezett az euró-dollár keresztárfolyamában, ami negatívan érintette a forint megítélését, amellett, hogy növelte az esélyét a lazább hazai monetáris politikának – világított rá lapunknak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet vezető elemzője.