Megkezdődött a Településfásítási Program idei őszi ültetési időszaka

2024.09.30. 08:20
Újabb 6 ezer fát szállítanak 317 településre, ezzel 56 ezerre növelve a kezdeményezés alkalmával elültetett fák számát – jelentette be Nagy István agrárminiszter. A magyar falvak és városok zöldítése az agrártárca által koordinált stratégia része.

Jelenleg is több mint 2 millió hektárnyi erdő mellett jelentős érték és lehetőség a városok és települések zöldinfrastruktúrájának fejlesztése – közölte az agrártárca közleményben, emlékeztetve: az Országfásítási Programot 2019-ben indították.

A 10 ezer fő alatti települések számára elérhető Településfásítási Program immár negyedik üteme zajlik az állami erdészeti társaságok részvétel és az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával.

Az agrárminisztérium tájékoztatása szerint az igénylések a program minden ciklusában azonnal betelnek, a helyi fásítási akciók közösségi eseményekként zajlanak le. 

A Településfásítási Program idei, őszi szakaszában az igénylő településekre a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. már megkezdte a 6 ezer sorfa kiszállítását, az ültetésekre a szeptembertől novemberig tartó időszakban kerül sor. 

A kormány zöldvagyonkezelési stratégiai célkitűzése az ország fával borított területeinek 27 százalékos arányra történő növelése 2030-ig, amelynek megvalósításában nagy szerepe van többek között az állami erdészeti társaságok által alkalmazott fenntartható erdőkezelési módszereknek és az Országfásítási Programmal összhangban a KAP agrártámogatások körébe beépített erdőtelepítési pályázatoknak – írja a tárca közleményében.